Verrassende Ideeën
Vanzelfsprekend Van der Valk

PASSIE VOOR..
WIJN, VLEES & GROENTE

Bij Van der Valk hebben we een passie voor pure en eerlijke producten. Ambachtelijke producten met een afkomst om trots op te zijn. Zo reizen we naar wijngaarden in Zuid Frankrijk om verzekerd te zijn van de beste wijnen. We gaan op bezoek bij de boer om de beste producten te selecteren op echte smaak en afkomst, waar je de kwaliteit en versheid in proeft. In onze tuinen oogsten kenners onze streekproducten vers uit eigen tuin. Niets zonder eerst zelf geproefd te hebben natuurlijk. Onze producten komen allen samen in onze keukens. Waar ze omgetoverd worden tot heerlijke gerechten. Kom onze passie voor pure en eerlijke producten proeven in een van onze hotelrestaurants. 

VAN WIJNGAARD TOT GLAS
PASSIE VOOR WIJN
Arda van der Valk | 3e generatie Van der Valk

Chateau Magnol is het wijngoed van Barton & Guestier, het familiebedrijf dat onder dezelfde naam de huiswijn van Van der Valk produceert. Van der Valk bezocht dit schitterende landgoed. Het beslaat in totaal 30 hectare, op de helft hiervan wordt de Merlot druif geteeld. 40 procent is bestemd voor Cabernet Sauvigon en het resterende deel voor Cabernet Franc.

De ligging van de wijngaard is erg belangrijk. Een ligging op het zuiden is het meest gunstig. Ook is de bodemsoort van belang voor de kwaliteit van de druif. Iedere druivensoort heeft een specifieke voorkeur voor een grondsoort. Bij Chateau Magnol bestaat de bodem uit zand en kiezelsteentjes. Overdag nemen de steentjes de warmte op die ze ’s nachts weer afgeven. Zo koelt de grond niet te veel af.

De oogsttijd op Chateau Magnol is van half september tot medio oktober, als het suikergehalte en de hoeveelheid sap in de druif op hun hoogst zijn. De kwaliteit van de wijn wordt mede bepaald door het natuurlijke gistingsproces dat hierna volgt. Tijd en temperatuur spelen daarbij een belangrijke rol. Ook komen kennis, ervaring en talent van de wijnmaker om de hoek kijken. Bij Barton & Guestier is het Laurent Prada die over de samenstelling en de kwaliteit van de wijnen waakt. Voor de assemblages, of mengsels, die hij van de verschillende druivenrassen maakt, bestaat geen vast recept.

Aansluitend worden de wijnen gerijpt in eikenhouten vaten op het wijngoed van Chateau Magnol. Het hout geeft de wijn smaak en tannine, waardoor deze langer bewaard kan worden. Uit al deze elementen blijkt dat respect voor ambachtelijkheid en traditie bij Barton & Guestier hoog in het vaandel staat. 

VAN BOER TOT BORD
PASSIE VOOR VLEES
Steven Zeeuw van der Laan | 4e generatie Van der Valk

Diverse Van der Valk hotels kiezen er bewust voor om hun vlees in te kopen bij biologische boerderijen. Eco Fields in Wekerom, de boerderij van Bart Boon, is daar één van. In de weilanden van Eco Fields grazen ongeveer 1400 kalveren. Ze zijn afkomstig van biologische melkveehouders in Nederland en hebben voldoende bewegingsvrijheid. Hun voeding bestaat uit biologische geteelde gewassen zoals aardappelen en erwten.

Zodra de kalveren een leeftijd van zo’n elf maanden hebben bereikt, worden ze geslacht. Het vlees heeft dan nog enkele weken nodig om te tot op het bot te rijpen. Daarna wordt het vlees zorgvuldig verpakt en vervolgens verkocht.

Eco Fields heeft als enige in Europa 3-sterren kalfsvlees, dat is de hoogste onderscheiding van de dierenbescherming. Als Van der Valk voor vlees kiest, willen wij een mooi stuk op het bord van de gast. Ons streven is topkwaliteit: gasten moeten niet alleen tevreden naar huis gaan maar ook nog verrast zijn over de kwaliteit. 

Het moet een beleving zijn voor de gast. De wijze van bereiding is erg bepalend voor de smaak van het vlees. Daarom werken meerdere de Van der Valk-hotels met zeer uitgebreide keukens waar de gast kan zien hoe koks het gerecht op ambachtelijke wijze bereiden. 

VAN GROND TOT BORD
PASSIE VOOR GROENTE
Bob Zeeuw van der Laan | 4e generatie Van der Valk

De moestuin van Hotel de Cantharel fungeert letterlijk en figuurlijk als proeftuin. Het hele jaar door kan er in de tuin groente worden geplukt. Bij elk kweekbed wordt met een groene sticker aangeduid welke gewassen oogstrijp zijn. Op het perceel leven bovendien nog een aantal bijenvolkeren die de heidehoning voor het hotel leveren. 

Het staat voor gasten en omwonenden helemaal vrij om er groenten en kruiden te plukken en mee te nemen voor thuisgebruik. Bij de ingang van de tuin neem je een papieren zak die voor €2,50 tot boven de rand gevuld mag worden. De zakken zijn bedrukt met 'Valk Vers', het eigen groenlabel van Van der Valk Hotel Apeldoorn - de Cantharel.

Daarnaast komen ook schoolklassen langs om te planten, onderhouden en oogsten. Daarna wordt er met elkaar gekookt in de tuin. Ook halen de Van der Valk-koks er elke ochtend de lekkerste boontjes, kroppen sla en andere ingrediënten voor eigen keuken.

Van der Valk heeft als doel om iedereen, hotelgast of niet, gezonder en gelukkiger te maken. Dat is iets waar we met alle medewerkers voor gaan. Hoe kun je mensen bewuster maken met wat ze in hun mond stoppen? Met deze tuin willen wij als Van der Valk een bijdrage leveren aan deze bewustwording. Het is van groot belang dat we met ons allen terugvallen op gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.

Deelnemende hotels

Toon filters