Het Arresthuis  
Vernieuwd restaurant Damianz

Het Arresthuis is gelegen op een unieke locatie in Roermond. Een gevangenis uit 1863, in het historische centrum, werd omgebouwd tot een modern en stijlvol hotel. Sinds de opening in 2011 is het een begrip in de stad en omstreken, mede door het buitengewone restaurant. In Damianz is het absoluut culinair genieten. Afgelopen najaar werd het interieur compleet vernieuwd. Sanne Polman, die tevens samen met haar man Rob Polman de directie vormt van TheaterHotel De Oranjerie in Roermond, laat het ons zien. "Voorheen bestond het interieur uit veel grijstinten en had het een sobere en stoere uitstraling. Dat paste goed bij het pand, maar persoonlijk vond ik het wat saai. Het mocht wel wat gezelliger."

Billy 
Dat is goed gelukt, want de ruimte oogt na de vernieuwing heel sfeervol met zwart-, bruin- en goudtinten. Onder meer de lange banken en hoge spiegels vallen op, maar de meeste aandacht trekt de afbeelding van een vrouw op de muur. Haar invloed op het vernieuwde interieur blijkt groot. “Met haar is het begonnen”, legt Sanne 
uit. “Ik wilde helemaal afstappen van de kleur grijs, maar ik vond het best spannend om alles aan te passen. Dit is een monumentaal pand, dus het nieuwe interieur moest hier wel passen. Al zoekende kwam ik op deze afbeelding van een Aziatische vrouw met een zwarte verencape. Haar uitstraling vond ik zo mooi sereen en chic. De veren van haar cape deden me denken aan vogels en vrijheid, dus dat is passend bij de geschiedenis van dit gebouw als gevangenis. Ik kocht daarom de afbeelding en noemde haar Billy. Ze heeft een halfjaar in onze woonkamer gestaan, elke dag keek ik ernaar. Vanuit haar heb ik de nieuwe inrichting bedacht en ben ik verder gaan werken met zwart en die hazelnootbruine kleur. Als ik ergens niet uitkwam, zei ik weleens geksche- rend: ‘Ik kijk even naar Billy en dan weet ik het’. Zij heeft dus een mooie plek gekregen in het nieuwe restaurant. Gasten vragen regelmatig of ze te koop is, maar dat is niet mogelijk. Ze hoort hier echt thuis.”

Meer privacy 
Niet alleen het interieur is helemaal vernieuwd, ook de indeling van het restaurant is gewijzigd. De voorheen grote ruimte is opgedeeld in verschillende delen, waardoor er hoekjes zijn gerealiseerd. “Rob kwam met het idee om in compartimenten te gaan werken. Door de lange banken zijn diverse gedeeltes binnen het restaurant ontstaan waar
door er meer privacy is gecreëerd. Er komen hier veel stelletjes dineren, dus die kunnen nu wat intiemer en rustiger zitten. Bovendien is het nu altijd gezellig tafelen, ook op een doordeweekse dag als niet alle tafeltjes gereserveerd zijn.” Tussen elk compartiment zijn spiegels geplaatst en ook op de muren hangen grote spiegels. Hierdoor oogt het restaurant ruimtelijker, maar Sanne had nog een belangrijke reden. “Ik wilde graag dat je vanuit elk plekje naar Billy kunt kijken. Zij is zo bijzonder, ze kijkt je nu vanuit elke hoek aan.”

Uitzonderlijk dineren 
De gerechten op de kaart van restaurant Damianz wisselen het hele jaar door. Het seizoen speelt hierbij een belangrijke rol en alles wordt vers bereid door chef-kok Jeroen van Gansewinkel en zijn keukenteam. “Over alle smaak combinaties wordt heel goed en creatief nagedacht. Het is echt fine dining. Wat je ook eet, het is altijd puur en lekker bereid. Alles klopt. Je kunt in Damianz op een hoog niveau culinair genieten, qua gerechten maar ook qua beleving en service, onder leiding van Martijn Bakker en zijn professionele en 
gezellige team. Veel gasten komen hier voor een ‘avondvullend programma’. Ze laten zich verrassen met een diner van vijf gangen of meer, compleet met amuses en té lekkere wijnen van onze maître. Onze hotelbar, in open verbinding met Damianz, is de gehele dag open: voor een kopje koffie met een taartje, om te lunchen of voor een borrel met luxe fingerfoods. Je bent bij ons de hele dag welkom! Er is hier altijd een goede mix van gasten, onder meer uit het hotel, zakelijke groepen en romantische diners. Daarnaast bieden we op reservering arrangementen aan als high wine en en high tea. Een echte aanrader is ‘fruits de mer’ voor twee personen met prosecco, in de zomer geserveerd op de ‘luchtplaats’, ons mooie terras.

Ook kun je een rondleiding door Het Arresthuis reserveren met echte Limburgse vlaai na afloop. Dan hoor je meer over de historie en krijg je een kijkje in het tot hotelkamers omgebouwde cellenblok. Dat vinden gasten altijd bijzonder om te zien. Je verblijft hier echt op een unieke plek en dat voel je al vanaf het moment dat je hier binnenkomt.”