SCHLOSSHOTEL BALLENSTEDT
Compleet vernieuwd hotel

Begin 2018 was Schlosshotel Ballenstedt even gesloten voor een grootschalige verbouwing. De kamers, zalen, lobby en het restaurant werden vernieuwd. Vanbuiten heeft dit hotel door de barokke bouwstijl nog steeds de historische charme, maar vanbinnen is het een gloednieuw modern hotel.

De Van der Valk hotels worden continu vernieuwd, maar dat een hotel voor een verbouwing twee maanden gesloten wordt, is uitzonderlijk. Volgens hoteldirecteur en chef-kok Florian Lindenberg was dit noodzakelijk. “De laatste verbouwing in het hotel was al lang geleden, dus het werd tijd om te veranderen. Dan kun je het maar beter meteen groots aanpakken. Doordat we in januari en februari dicht waren, konden we snel doorwerken zonder dat onze gasten er hinder van ondervonden. Als we de verbouwing in fases hadden uitgevoerd, had het allemaal veel langer geduurd. Na amper twee maanden stond hier een volledig vernieuwd hotel. Dat is een geweldige prestatie waar we trots op mogen zijn. De reacties van onze gasten op alle veranderingen zijn ook heel positief. Dat is fantastisch, want daar doen we het natuurlijk voor. Gasten die hier voor de verbouwing al kwamen, zijn blij verrast. De buitenkant van het hotel is hetzelfde gebleven, maar vanbinnen herkennen ze het bijna niet meer terug.”

Open uitstraling
Dat is niet zo gek, want bijna alle ruimtes van het hotel zijn tijdens deze megaverbouwing onder handen genomen. Zo zijn alle hotelkamers in een nieuw jasje gestoken. “Alleen de badkamers zijn hetzelfde gebleven”, aldus Florian. “De kamers zijn voorzien van comfortabele boxsprings. In het interieur vormen de witte muren de basis en zie je een wit met grijs gemêleerd behang, vloerdekking met een motief, zitmeubels in een zachte, groene kleur en grijsbruine gordijnen. Die elementen, samen met andere decoratie en witte houten jaloezieën, geven de kamers een mooie, rustige stijl.” Ook de gangen naar de hotelkamers zijn aangepakt met nieuwe vloerbedekking, lampen en schilderwerk. Maar al vanaf de hotelentree is duidelijk dat het hotel een metamorfose heeft ondergaan. In de lobby zijn alle meubels vervangen en er staan onder meer comfortabele zitbanken en opvallende oudroze fauteuils in de vorm van een schelp. “De receptie heeft nu een moderne en meer open uitstraling”, vindt Florian. “In de lobby is een gezellige atmosfeer gecreëerd waardoor je heel prettig het hotel betreedt. Van de ronde zithoek in het midden van de lobby wordt veel gebruikgemaakt om even te wachten. Dat vinden gasten erg prettig, horen we vaak. Bovendien hebben we de bar meer bij deze ruimte getrokken door die in dezelfde stijl te vernieuwen, met net wat andere kleuraccenten.”

Luxe en knus
Vervolgens werd restaurant Fürst Victor volledig gestript en opnieuw ingericht. Met moderne meubels in groen, zwart en wit is het in de lichte ruimte aangenaam zitten. Florian: “Alles is mooi op elkaar afgestemd en ziet er heel gezellig uit. De tegelvloer met een patroon van houtnerven vormt een bijzondere ondergrond van het vernieuwde restaurant. Ook in de apparatuur is geïnvesteerd. Om onze gerechten goed te kunnen koelen en zo versheid te garanderen, zijn er in het buffet cool spots ingebouwd. Bovendien is het ontbijtconcept veranderd. Zo staan op het buffet kleine, vooraf bereide gerechtjes. Het ziet er allemaal veel aantrekkelijker uit.” In Schlosshotel Ballenstedt vinden vaak bijeenkomsten plaats van bedrijven uit de regio. De veel gereserveerde vergaderzaal Kügelgen is daarom in de verbouwing meegenomen. Deze kreeg een interieur met een antraciet gekleurde vloerbedekking, stoelen en gordijnen in de kleur groen en een opvallend behang met een 3D-motief van kubussen. Het hotel heeft daarnaast een grote zaal in de serre, het Paviljoen. “Dat is onze wintertuin en is de meest geliefde ruimte in ons hotel. Het Paviljoen grenst direct aan de lobby en kreeg een volledige make-over. De donkergrijze stoelen in combinatie met de geweldige marmeren vloer geven deze toch al zo prachtige zaal een luxe en knusse sfeer.”

Onveranderd mooi
Met zo’n goed geslaagde make-over van het hotel is het niet gek dat hier een trotse directeur rondloopt. “Er is veel vernieuwd, maar gasten hoeven niet bang te zijn dat er iets aan onze service is veranderd. Ons hotel staat bekend om het persoonlijke aspect. Doordat we een relatief klein hotel zijn met maar 49 kamers, kunnen we uitstekend inspelen op de wensen van iedere gast. Daarnaast komen mensen speciaal voor ons restaurant. Op onze menukaart staan altijd gerechten met streekproducten uit deze regio.” Bovendien blijft de omgeving van Schlosshotel Ballenstedt onveranderd mooi. De natuurrijke regio Harz is heel geschikt voor wandelingen en fietstochten en hotelgasten mogen met korting gebruikmaken van de uitdagende 18-holes golfbaan van Van der Valk Parkhotel Schloss Meisdorf, vijf minuten verderop. Florian: “Direct aan het hotel grenst, naar mijn mening, een van de mooiste kasteelparken die er bestaan. Die geweldige ambiance waar wij als kasteelhotel onderdeel van mogen uitmaken, is sowieso uniek. Dit alles, samen met alle vernieuwingen, maken een bezoek aan Schlosshotel Ballenstedt zeker de moeite waard!”