Antwerpse Kempen

Antwerpse Kempen

Ontdek de Antwerpse Kempen

De Antwerpse Kempen

Het gebied de Kempen strekt zich uit over het noordoosten van België en het zuidoosten van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het Vlaamse Kempenland neemt het grootste deel van de Belgische provincies Antwerpen, Limburg en het uiterste noorden van Vlaams-Brabant in. Er zijn drie substreken te onderscheiden van het Vlaamse Kempenland:
o De Noorderkempen
o De Turnhoutse Kempen
o De Antwerpse Voorkempen (provincie Antwerpen)

De Antwerpse Voorkempen is het gebied tussen de stedelijke agglomeratie van de stad Antwerpen en het eigenlijke Kempen. Het is onder andere een woonuitbreidingsgebied van de stad, maar vooral ook een kleinfruit-, tuinbouw- en groentestreek. Het is bij uitstek een vakantie voor de natuurliefhebber. Je vindt er onder andere uitgestrekte weiden en bossen, zandstranden en kronkelende riviertjes. En dat allemaal bij onze zuiderburen!

Wandelen

De wandelliefhebber is in het Antwerpse Kempen op de juiste plek. De regio telt maar liefst tien uitstekende wandelnetwerken! Neem bijvoorbeeld het wandelnetwerk de Kempense Meren. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een zeer waterrijk landschap. Toen het afgraven van het gebied begon in de tweede helft van de negentiende eeuw, ontstond er een lappendeken van meren, plassen en vijvers. Neem lekker de tijd om te kuieren door deze prachtige omgeving.

Een ander wandelnetwerk is de Kempense Heuvelrug. Het netwerk beslaat maar liefst 315 kilometer aan wandelpaden! Dit gebied wordt gekenmerkt door de rivier “de Kleine Nete”, een zijrivier van de Nete, de talrijke kleine waterlopen omgeven door landbouwgebieden, de zandduinen, groene dennenbossen en natuurlijk de Kempische Heuvelrug.

Oke nog eentje dan. De Kempense Hoven biedt 480 kilometer wandelplezier! Dit netwerk ligt in het hart van de Antwerpse Kempen en verbindt de mooiste wandelpaden met elkaar. De naam komt van de “hoven van playsantie”, waar de buitenhuizen van stedelijke burgerij en kastelen van de plaatselijke landadel stonden. Tijdens je wandeling kom je deze fraaie kastelen, villa’s en forten tegen. Onderweg verandert het natuurlandschap steeds; je komt onder andere langs oude kleiputten naast het kanaal, de ongerepte Antitankgracht, heidestroken en door het Zoerselbos.

En ben je uitgewandeld? Neem een lekker abdijbiertje…

Deelnemende hotels

Deelnemende hotels

Toon filters

Wandeltochten nabij Antwerpse Kempen