Verrassende Ideeën
Vanzelfsprekend Van der Valk

Vakantie dicht bij huis

Te vinden op slechts een half uur van Maastricht en toch ben je er in het buitenland. Alles is er helemaal anders: de taal (Frans), het landschap (heuvelachtig) en het eten (bourgondisch). De ideale plek dus voor wie echt compleet eruit wil zijn: Hotel Verviers.


Hotel Verviers is te vinden in het oude station van de stad. Het gebouw stamt uit 1881 en barst dan ook van de charme. Marco en Anne-Sophie Wohrmann, 4
e generatie Van der Valk, voeren er de directie sinds de opening in 2009 en zijn er dan ook nog altijd zeer trots op. Marco: “Er gaat geen dag voorbij dat mensen hier niet praten over het mooie pand. Natuurlijk was het behoud van de gevel niet het meest praktische toen we het hotel bouwden maar dat weegt niet op tegen het karakter dat het hotel hierdoor heeft.”

Het hotel met zijn fraaie buitenzwembad is dan ook erg geliefd. Niet alleen bij lokale gasten, maar ook zeker bij iedereen die een weekend of langer weg wil. Niet verwonderlijk, want in de omgeving van het hotel is enorm veel te doen.

‘Bij de chocoladefabriek naast het hotel valt die van Willy Wonka in het niet!’

Nieuw dit jaar is dat pal naast het hotel de grootste chocoladefabriek van Europa geopend is. La Chocolaterie Darcis van chocolade grootheid Jean-Philippe Darcis telt maar liefst vier verdiepingen van in totaal 2800 m2, allemaal in het teken van... chocolade. Je kunt er zien, aanraken en ontdekken. Er is een luxueuze winkel, een degustatiesalon, een interactieve tocht door de geschiedenis van de chocola en uiteraard ruikt het er heerlijk. Willy Wonka’s fabriek is er niets bij! “Iedereen die bij ons slaapt, krijgt al een voorproefje,” vertelt Marco. “Darcis geeft ons chocolade die we op de kamers zullen leggen de komende tijd, zodat iedereen kan proeven hoe goed deze is.”

Behalve de Chocolaterie Darcis is er nog veel meer te doen in de omgeving. De mooie natuur ingaan bijvoorbeeld. De Ardennen en de Hoge Venen zijn dichtbij en hier zijn veel soorten activiteiten, zoals mountainbiken, kajakken en challenge parcours.

Ook worden er indrukwekkende tochten georganiseerd, in september en oktober is het bijvoorbeeld voor de herten bronsttijd (paarseizoen). De mannetjes maken dan een specifiek geluid dat burlen wordt genoemd waar de vrouwtjesherten op afkomen. Als de avond valt in het gebied zijn die geluiden goed te horen. In de Hoge Venen is ook het Signaal van Botrange te vinden, het hoogste punt van België. Zodra er sneeuw ligt, is dit dus the place to be voor skiën en langlaufen.

Max Verstappen in actie zien
Op tien kilometer afstand van het hotel is Spa te vinden met zijn grote wellnesscentrum Thermes de Spa. Populair ook in Spa is, zeker dit jaar, het Formule 1 circuit Francorchamps.

Marco: “Ik begreep dat dit jaar de kaartverkoop al 20.000 stuks hoger ligt dan verleden jaar. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het waanzinnige succes van Max Verstappen en alle Nederlanders die hem willen komen aanmoedigen. Ze mogen allemaal hier komen slapen, want we liggen echt heel dicht bij het circuit!”

Ook binnen het hotel kunt u zich sinds kort extra goed vermaken, want onlangs opende er een luxe fitness en wellness. De wellness van Ella Baché omvat twee behandelkamers, een hamam en een sauna. De fitness van 70 m2 is speciaal gecreëerd om sportgroepen beter van dienst te zijn, vertelt Marco. “Wij hebben hier veel fietsgroepen zitten, maar ook voetbalteams en andere sportploegen. Nu bieden we ook binnen het hotel de mogelijkheid tot sporten.”

Nieuwe brasserie
De fitness en wellness zijn niet het enige waarin het hotel afgelopen tijd investeerde. Ook werd de Brasserie met tachtig extra zitplaatsen uitgebreid. Niet voor niks, want al sinds de opening is deze heel populair, zeker ook bij de lokale gasten. “De nieuwe glazen wand van de Brasserie is helemaal open te schuiven,” vertelt Marco. “Dus als het ook maar een beetje lekker weer is, zit je hier voor je gevoel buiten, maar toch beschut.” Bij hoge temperaturen is natuurlijk het terras ideaal. Daar is ook een bar gecreëerd, super voor de zwoele zomeravonden. De Brasserie heeft een grote kaart, met veel klassiekers zoals Belgische garnaalkroketjes, een caesarsalade of een entrecote.

“Eigenlijk ben ik het meest trots op de keuken van ons restaurant,” vertelt Marco. “In restaurant L’Entrepôt is gekozen voor een gastronomische kaart. We werken met veel seizoensgebonden producten en veranderen de kaart dan ook zeker vier keer per jaar.

Ook hebben we een samenwerking met een lokale boerderij voor ons rundvlees. Elke twee weken kopen we een Limousin koe in zijn geheel op die we van kop tot staart in onze kaart verwerken. Op deze manier kunnen we bijvoorbeeld grote stukken vlees voor twee personen serveren. Dat is indrukwekkend presenteren. Doordat het vlees rechtstreeks van de boerderij naar je bord komt, hebben we natuurlijk een paar schakels overgeslagen. Het is misschien iets duurder, maar het is beter vlees en we weten waar het vandaan komt en onder welke omstandigheden de runderen hebben geleefd.”  

Gasten die meerdere dagen in het hotel verblijven, kiezen er vaak voor de ene keer in de Brasserie te gaan eten en de andere keer in het restaurant. Het is maar net waar ze zin in hebben. Dat geldt natuurlijk ook voor de activiteiten in de omgeving. Dus zegt u het maar: wordt het de nieuwe chocoladefabriek, een natuurtocht, een bezoek aan het circuit of relaxen in de wellness? En wie niet kan en wil kiezen, mag altijd langer blijven!

Beleef de herfst in België! Klik hier voor meer informatie.