Verrassende Ideeën
Vanzelfsprekend Van der Valk

Er zit nog veel muziek in Hotel De Biltsche Hoek

Toen familie Van der Valk op 10 mei 1956 Restaurant De Biltsche Hoek overnam, was het niet groter dan een ruime woonkamer. Inmiddels is het misschien wel één van de bekendste Van der Valk hotels van Nederland en er wordt nog steeds vernieuwd.


Ruim een eeuw geleden stond op de plek waar het hotel nu staat een tolhuis, om de tol te incasseren van de Rijksweg van Utrecht naar Zeist en Amersfoort. Destijds was dat de drukste weg van Nederland. Toen in 1899 besloten werd alle rijkstollen op te heffen, begon de laatste tolbaas er een koffie- en bierhuis.

In de loop der jaren kwam er een verdieping op, werden er hotelkamers bijgebouwd voor reizigers en kreeg het gebouw zijn karakteristieke chaletachtige uiterlijk. In 1956 volgde meteen een grondige verbouwing, waarbij de gastenkamers werden verbouwd tot woonruimte voor de familie. Pas in 1986 werden er weer hotelkamers aan het bedrijf toegevoegd. Tegenwoordig wordt er naast de oorspronkelijke naam De Biltsche Hoek gebruik gemaakt van de naam Hotel De Bilt-Utrecht.

’Onlangs werden bijvoorbeeld 42 kamers volledig gerenoveerd, waardoor alle 102 kamers weer helemaal up-to-date zijn.’

Klaas van der Valk, 3e generatie Van der Valk, en zijn vrouw Els hebben het hotel sinds hun intrede in 1980 uit laten groeien tot het bedrijf wat het nu is: een groot hotel met 102 kamers, drie restaurants, vijftien multifunctionele zalen, een gezellige bar, terras en zwembad. Stil staan ze er nooit. Onlangs werden bijvoorbeeld 42 kamers volledig gerenoveerd, waardoor alle 102 kamers weer helemaal up-to-date zijn.

Ook wordt er gewerkt aan een masterplan, waarbij het bedrijf nog eens enorm vergroot wordt en er een compleet nieuw restaurantgebouw gerealiseerd wordt. Klaas van der Valk: “Helaas wordt daarover nog niets concreet, maar we zijn druk bezig met de ontwikkeling hiervan, zodat we ook de komende twintig jaar helemaal bij de tijd kunnen blijven.”

Speciaal vanwege het 60-jarig jubileum is er een maandelijks wisselend jubileummenu samengesteld. “De werkelijke viering van het jubileum was tijdens een intiem familiediner”, vertelt Els. “In de loop der jaren hebben hier maar liefst veertien van onze neefjes en nichtjes gewerkt. Er is dan ook veel betrokkenheid binnen de familie en we hebben iedereen nog eens extra bedankt voor hun bijdrage.”

Niet alleen binnen de familie is er veel betrokkenheid, Hotel De Biltsche Hoek heeft ook een vaste kern van medewerkers die er al vele jaren werken. Els: “We zijn erg blij met zo’n vast en professioneel team; dit geeft zekerheid aan ons maar vooral aan onze gasten. Een aantal van deze medewerkers werkt hier al zeker 25 jaar of zelfs meer. Dit aan- gevuld met een jonge lichting die voor een frisse wind zorgt, kunnen we het eigenlijk niet beter wensen.”

Uitgegroeid zijn we nog altijd niet, we hebben nog veel plannen voor de toekomst en we blijven vernieuwen en verrassen.

Generaties gasten
Ook gasten zijn het hotel al jarenlang loyaal. Klaas: “We hebben enorm veel vaste gasten, er zijn er bij die hier iedere dag komen en zelfs die al sinds 1956 vaste gast zijn.” Els: “Pas was hier een echtpaar, dat hier zestig jaar geleden getrouwd is, ze vierden nu hun jubileum. Echt bijzonder.” Klaas: “Vroeger was dit de drukste weg van Nederland. Als je van west naar oost, of van noord naar zuid moest kwam je langs het hotel, dus er zijn ook heel veel mensen die het hier kennen.

In de omgeving zijn we ook al generaties lang bekend. Zo komt hier regelmatig een opa, zijn vijf kinderen hebben hier gewerkt en zijn kleinkinderen werken hier nu ook. Ze hebben de groei gezien van ons bedrijf en daar allemaal aan bijgedragen.” Els: “Ik zou heel graag van deze gelegenheid gebruik willen maken om onze vaste gasten en onze loyale medewerkers nog eens extra te bedanken. Zonder hen hadden we zeker niet gestaan waar we nu staan.” 

Klaas: “Als je onze groei en ontwikkeling bekijkt in de afgelopen zestig jaar, is deze enorm en dat vind ik wel iets om trots op te zijn. Er zijn de afgelopen tijd zoveel nieuwe Van der Valk hotels bijgekomen en we zijn toch altijd onze eigen koers blijven varen.

Uitgegroeid zijn we nog altijd niet, we hebben nog veel plannen voor de toekomst en we blijven vernieuwen en verrassen. Dat vind ik persoonlijk ook één van de leukste dingen van mijn vak: nieuwe dingen verzinnen, iets bijzonders neerzetten. Een voorbeeld hiervan is het pop-up diner in de moestuin van het nabijgelegen landgoed Vollenhoven. Dat was iets unieks en het is fantastisch om zo je creativiteit kwijt te kunnen.” Els: “Voor mij blijft het mooiste met jonge mensen te werken. Om ze iets te leren en bij te brengen, wat ze de rest van hun leven met zich meenemen.”

Jachthonden helpen geleidehonden
Het hotel staat middenin de maatschappij. Ze steunen het verenigingsleven en andere lokale goede doelen. Een mooi voorbeeld is de doppenactie. De opbrengst hiervan gaat naar KNGF Geleidehonden. Klaas: “We sparen plastic flessendoppen in het hotel en dat gaat enorm hard. In een paar weken tijd hadden we al een aantal vuilniszakken vol. Grappig is ook dat onze eigen, goed getrainde jachthonden altijd uit het bos om het hotel rondslingerende flesjes meenemen. Zo dragen jachthonden dus bij aan de opleiding van de geleidehonden.”

De omringende bossen van het Utrechts Landschap zijn ideaal om te wandelen. Het hotel ligt tevens aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug en sluit dus direct aan op een paar honderd hectare bos, met prachtige landgoederen, landhuizen en kastelen, wat het hotel ook tot het ideale vertrekpunt om heerlijk te fietsen maakt.

Vrijwel om de hoek ligt het Nationaal Militair Museum en bovendien is het Waterliniemuseum heel dichtbij. Utrecht is ook makkelijk te bereiken vanaf het hotel, ideaal dus voor iedereen die een citytrip wil boeken en toch in het groen wil verblijven. Het hotel is daarbij echt een plek voor de hele familie. In het restaurant is een kinderhoek en de kids zullen het verwarmde binnenzwembad zeker waarderen! Voor de kleintjes is er een apart badje, waar ze kunnen spelen.

In het restaurant is het genieten geblazen. Chef-kok Michel van den Berg werkte ooit voor chef-kok Ron Blaauw en gebruikt nu die ervaring om de culinaire brigade van het hotel vooruit te brengen. De kaart is mooi breed, echte Van der Valk klassiekers, maar ook zeker een aantal hedendaagse gerechten met prachtige bereidingen. Klaas: “We zijn eigenlijk continu bezig om ons op culinair gebied te ontwikkelen en slagen er daardoor in om indruk te maken op onze gasten. Het is geweldig om te kunnen verrassen en mensen de culinaire breedte van ons restaurant te laten zien. We hebben een bedrijf waar we echt trots op zijn en we hopen met heel ons hart dat iedereen nog lang bij ons zal blijven komen.”

Een romantische nacht weg met uw geliefde in Hotel de Bilt - Utrecht? Klik hier voor meer informatie.