CONGRES HOTEL LUIK

Het grootste hotel van Wallonië is er voortaan één van Van der Valk. In Luik opende namelijk het nieuwe Van der Valk Congrès Hotel Liège en dat is er een van formaat! Op een toplocatie in het centrum van Luik, pal naast het Congrespaleis, is een mooie natuurstenen toren herrezen met daarin maar liefst 219 kamers, een grote fitness, wellness en restaurant en brasserie.

Marco Wohrmann vormt met zijn vrouw Anne-Sophie de directie en is enorm trots: “Het is geen makkelijk traject geweest. Sterker nog, wij hebben nog nooit zo lang gedaan over de bouw van een hotel. Acht jaar geleden zijn we hier al mee begonnen. Het was een bestaand hotel, dat we geheel vernieuwd hebben. Zo hebben we de gevel anderhalve meter verplaatst om ruimere kamers te krijgen en is de gevel bekleed met een luxe natuursteen.” Op 3 juli is het kamerdeel opengegaan. Dat was een race tegen de klok, vertelt Marco. “We hadden de eerste avond om 17.00 uur al een heel deel van de kamers verhuurd, maar toen we om 14.00 uur samenkwamen en onze lijsten vergeleken, bleken er heel veel kamers bijna af te zijn, maar nog niet genoeg helemaal af. We zijn als een razende gaan rondbellen en uit heel wat andere hotels zijn in totaal dertig mensen extra komen helpen. Het was krap, maar het is af gekomen en de eerste reacties waren zeer enthousiast. Het is ook echt leuk om alles klaar te zien. Dat wat je zo lang van tevoren hebt zitten bedenken, in de praktijk te zien werken.” De kamers, waaronder een aantal suites en twee long stay appartementen, zijn luxe en voorzien van alle gemakken, zoals koffie- en theefaciliteiten, een minibar, 49 inch tv en apart toilet. De kamers zijn allemaal zeer ruim. Zo zijn de ‘kleinste kamers’ zelfs maar liefst 30 m² en zijn de suites en appartementen zelfs 70 en 100 m². Marco: “De kamers zitten akoestisch nu ook zeer goed in elkaar. Dit is wel een rustige buurt, maar in de kamers mag je natuurlijk niets horen van de omgeving en dat is gelukkig ook zo.”  

De brasserie en het restaurant met terras aan het water openen eind september. Ze heten ‘Le W’. Marco: “Dat staat voor Wohrmann. We hebben als broers onlangs een eigen bier ontwikkeld en dezelfde W uit het logo hiervan gebruiken we in het restaurant. De ruimte van het restaurant is hoog, zo’n vier meter, maar sommige zones zijn juist tweeëneenhalve meter hoog en die hebben we heel gezellig gemaakt.” Die afwisseling in combinatie met de vele ramen, maakt het echt een indrukwekkend geheel. De menukaart is internationaal en bevat echte brasserie-gerechten. Uiteraard zijn de frieten vers en typisch Belgisch. Ook een aanrader is de zondagsbrunch die er elke week gehouden zal worden, vanaf het luxe buffet met Live Cooking”. Feest! Er is weer bier Marco: “Onze brasserie heeft de mooiste en grootste bierinstallatie van Jupiler, dat is echt een eyecatcher. Jupiler gaat ons hotel als flagship-locatie gebruiken en we hebben bijvoorbeeld ook bedacht dat we elke twee weken een feestje gaan geven voor het leveren van het bier. Dat vullen van die tanks is sowieso een belevenis op zich. De vrachtwagen wordt dan voor de deur gezet en ze sluiten hem aan op een buizensysteem dat loopt van de voordeur tot aan de bar. Om bij het laatste stuk van de tanks te komen, moet er dan iemand op een ladder gaan staan en de slang omhoog houden.” Misschien wel het meest indrukwekkende van het hotel is de Skybar op de tiende verdieping. Vanuit deze bar op 32 meter hoogte, heb je een spectaculair uitzicht over de Maas en heel  internationaal en bevat echte brasserie-gerechten. Uiteraard zijn de frieten vers en typisch Belgisch. Ook een aanrader is de zondagsbrunch die er elke week gehouden zal worden, vanaf het luxe buffet met Live Cooking”. 

Feest! Er is weer bier 
Marco: “Onze brasserie heeft de mooiste en grootste bierinstallatie van Jupiler, dat is echt een eyecatcher. Jupiler gaat ons hotel als flagship-locatie gebruiken en we hebben bijvoorbeeld ook bedacht dat we elke twee weken een feestje gaan geven voor het leveren van het bier. Dat vullen van die tanks is sowieso een belevenis op zich. De vrachtwagen wordt dan voor de deur gezet en ze sluiten hem aan op een buizensysteem dat loopt van de voordeur tot aan de bar. Om bij het laatste stuk van de tanks te komen, moet er dan iemand op een ladder gaan staan en de slang omhoog houden.” Misschien wel het meest indrukwekkende van het hotel is de Skybar op de tiende verdieping. Vanuit deze bar op 32 meter hoogte, heb je een spectaculair uitzicht over de Maas en heel  liefde en plezier de catering verzorgen. En wie een feest wil: Hotel Liège heeft twee zalen, helemaal ingericht op feesten en partijen. Zo hebben ze een eigen bar, een dansvloer en beamers voor presentatie. Naast de zalen, aansluitend op de brasserie, is er een Italian corner gemaakt met buffet en pizzaoven. Marco: “Dit kunnen we gebruiken bij de brasserie, maar ook als extra ruimte voor gasten die de ruimte privé afhuren. Hier kunnen dan groepen in tot tweehonderd personen.” En met de auto komen is geen probleem, het hotel ligt dicht bij de snelweg en heeft een grote ondergrondse parkeerruimte. Niet alleen voor zakelijke gasten is het hotel interessant. De internationale luchthaven Luik-Bierse ligt vlakbij, waardoor mensen er een Park, Sleep & Fly arrangement kunnen boeken en ook toeristische gasten zullen zich er zeker vermaken. Marco: “Luik leeft. Het is de grootste stad van Wallonië en er gebeurt dan ook van alles. Naast het hotel ligt bijvoorbeeld het Parc de la Boverie, met het schitterende museum La Boverie aan de Maas, waarin allerlei wisselende exposities te bezoeken zijn. Via de nieuwe voetgangersbrug, die vlak bij het hotel ligt, kun je zo naar het station van de beroemde architect Calatrava wandelen. Ook een bezoekje waard als je niet met de trein reist! En verder kun je in de stad winkelen, een terrasje pakken, er zijn  festivals… Luik is een studentenstad en er gebeurt hier eigenlijk altijd wel iets.”

Spectaculair uitzicht vanuit de bubbelbad
Ook binnen het hotel is gedacht aan gasten die iets extra’s willen. Zo is er een fitnessclub van maar liefst 300 m², met dagelijkse personal coaching waar alle hotelgasten gratis gebruik van mogen maken. Er is een wellness met sauna, hammam, grote bubbelbad en behandelingsruimtes en er is een binnenzwembad van tien bij vijf meter. Marco: “Dat is iets waar ik echt trots op ben, het is zo mooi geworden. Vroeger zat het zwembad op de begane grond, maar omdat wij deze ruimte nodig hadden voor het restaurant is hij verplaatst naar de eerste verdieping. Je hebt hier echt supermooi zicht op de brug Pont Albert en nu heeft de wellness ook een eigen terras op het zonnige zuiden. Al met al ben ik superblij met het project zoals het er nu staat. Ik ben nog niets tegen gekomen, waarvan ik zeg: dat hadden we toch anders moeten doen. Het was geen makkelijk project, maar ik ben enorm trots.”