Jan’s favourite Berlin

Vorig jaar najaar bestond Hotel Berlin Brandenburg 25 jaar. Directeur Jan Polman toont Valk Magazine zijn hotel én de wereldstad. Al vanaf de opening is Jan Polman, vierde generatie Van der Valk, directeur van Hotel Berlin Brandenburg. Pas 23 jaar oud, maar met de nodige ervaring startte hij hier. Jan vertelt: “Het hotel is gebouwd onder leiding van mijn vader en moeder Cees en Wil Polman. Op 23 november 1995, op mijn verjaardag, ging het officieel open. Ik was inderdaad nog jong, maar had al veel werkervaring opgedaan in Hotel Eindhoven waar ik ben opgegroeid, De Bijhorst (nu Hotel Den Haag-Wassenaar, red.), Hotel Schiphol en ook in Duitsland, als hotelmanager van Hotel Moers.

Bovendien wilde ik hier super graag aan de slag: het werd een gloednieuw hotel op zeven hectare grond, bij een wereldstad! Een aantal mensen werkt hier trouwens net als ik al vanaf de opening. Helaas hebben we in 2020 het 25-jarig bestaan niet kunnen vieren door de coronapandemie. Bij het 30-jarig bestaan pakken we extra groot uit!” VERNIEUWINGEN Toen het hotel openging waren er 160 kamers en enkele zalen. In 2000 was de bouw van het hoofdgebouw klaar en daarmee werd de capaciteit flink vergroot. Met 270 kamers, een congrescentrum met 24 zalen, restaurant en zwembad stond er een hotel van formaat. Jan: “Uiteraard zijn we in die 25 jaar altijd bezig geweest met het ontwikkelen van ons product en de kwaliteit, maar vorig jaar zijn we gestart met grotere vernieuwingen. Zo hebben we nu een compleet vernieuwd restaurant. Het interieur is modern-klassiek, met een Parijsachtige bistro-sfeer.” Niet zichtbaar voor de gast, maar óók heel belangrijk is de grote verbouwing van de keuken van afgelopen voorjaar. “Dat was al langer een wens en door de coronacrisis besloten we de keuken volledig te slopen. Van strakke werkbanken tot complete inductiefornuizen en de luchtbehandeling, alles is vernieuwd. Helemaal volgens de laatste trends en technieken, veel energiezuiniger en stiller. We zijn er hartstikke blij mee. Ook heeft de keukenbrigade met de nieuwe chef-kok een kwaliteitsslag gemaakt. De menukaart wordt het hele jaar door regelmatig aangepast. “We houden rekening met de seizoenen en gebruiken zoveel mogelijk streekproducten. Dat in combinatie met de wensen van onze regionale en internationale gasten, vind je allemaal terug op onze gevarieerde kaart.”

LUXE KAMERS EN SUITES

De afgelopen tijd zijn er al zeventig hotelkamers omgetoverd in de Deluxe categorie. Deze hebben nu een zithoek om te werken en eventueel te dineren. Jan vertelt: “Ons hotel trekt veel businessgasten die van dit type kamer graag gebruikmaken. Verder zijn er nog eens twee luxe junior suites verbouwd. Nu hebben we, naast de rode en groene, ook de blauwe en de oranje suite. Aan de gouden suite wordt momenteel hard gewerkt. En als laatste hebben we ook nog onze vier familiekamers volledig vernieuwd.

In het hotel bieden we een hoge kwaliteit met een compleet businesscenter, waarvan we vrijwel alle zalen geüpgraded hebben. Met een zwembad, sauna, fitnessruimte en een goede massage is er de mogelijkheid om na het werk te ontspannen.

VIBRERENDE STAD

Hotel Berlin Brandenburg ligt op ongeveer 25 kilometer van hartje Berlijn. Met stadstrein de S-Bahn ben je daar in 40 minuten. Volgens Jan zijn er talloze redenen om Berlijn te bezoeken. “Berlijn is zo’n vibrerende stad, een van de mooiste steden van Europa. Berlijn trekt diverse mensen aan, want het heeft cultuurtechnisch veel te bieden. Of je nu komt voor het uitgaansleven, musea of voor de interessante geschiedenis. Niet alleen vanwege de Tweede Wereldoorlog, maar ook korter geleden met de DDR en de Koude Oorlog, waar de Berlijnse Muur het symbool van was.

Ga ook naar Potsdamer Platz en de Reichstag. Bij een stads[1]bezoek hoort zeker ook de Brandenburger Tor. Ik weet nog goed dat mijn vader me daarnaartoe nam. Toen ik dit roemruchte monument voor het eerst live zag, liepen de rillingen over mijn rug. Die plek heeft zo veel historie, dat moet je ervaren.” Toeristen slaan ook vrijwel nooit de East Side Gallery over. Dit gedeelte van de Berlijnse Muur is het langste stuk dat nog overeind staat. Kunstenaars hebben graffiti kunstwerken hierop aangebracht, die om de zoveel tijd ook worden overgespoten. Als souvenir is een fotostrip uit een fotohokje populair. Verspreid door de stad staan deze ouderwetse photoboots waar voor een paar euro een aandenken uitkomt.

UITVALBASIS VOOR MEER

Ruim 25 jaar later is Jans mening over de Berlijn niet veranderd. Sterker nog, hij vindt de stad alleen maar mooier geworden. “In al die jaren heb ik de stad zien ontwikkelen. Toen ik hier kwam, waren er wijken waar niemand wilde wonen. Daar trokken artistieke mensen heen die een buurt helemaal hip maakten. Bovendien is Berlijn gevormd door verschillende dorpen waardoor er veel te zien is. Bezoek ook niet alleen bekende attracties, maar loop eens een zijstraat in. Ik kom hier nu al zo lang en nog steeds ontdek ik leuke plekken die ik niet eerder heb gezien.”

Voor wie eens iets anders wil bezoeken dan Berlijn of tijd over heeft, raadt Jan de stad Potsdam aan. Daarbij kan een stedentrip eenvoudig gecombineerd worden met een uitstapje in de natuur. “Dat vind ik nou ook het mooie van deze regio."

STREETFOOD

Volgens vele kenners vind je bij de foodtruck Mustafa's Gemüse Kebap het lekkerste broodje döner kebab van Berlijn. Misschien moet je even in de rij staan, maar dit broodje is echt het wachten waard. De combinatie van gekruid vlees, saus, groente en een wit getoast broodje is uitstekend. Kortom, lekker smullen in hartje Berlijn!

Berlijn is een wereldstad met ruim 3,5 miljoen inwoners, maar daaromheen ligt volop natuur. Je hebt hier veel bossen en meren, zoals de Wannsee en de Müggelsee waar je kunt zwemmen en varen. Ook kun je rondom het hotel geweldig wandelen en fietsen en er liggen golfbanen vlakbij. Dit hotel is dus echt een uitvalbasis voor zo veel meer dan alleen de stad Berlijn!