Van der Valk Hotel Breukelen: Grote verbouwing van start

Het markante hoofdgebouw van Hotel Breukelen dat oogt als een kopie van het keizerlijk paleis in Peking zal geen automobilist op de A2 ontgaan. Dit jaar bestaat het hotel dertig jaar en gaat er behoorlijk wat veranderen. Een grote verbouwing is gestart én het hotel krijgt een nieuwe general manager.

Hoewel Hotel Breukelen al tientallen jaren geen Chinees restaurant meer is - Van der Valk nam het voormalige vijfsterren hotel van Oriëntal Palace over - krijgen medewerkers nog steeds weleens de vraag waarom er geen bami op de menukaart staat. “Daar blijf je je over verbazen! Al is het ook wel begrijpelijk, gezien de uitstraling van het hoofdgebouw”, aldus Nick Timmers. Nick groeide op in Hotel Breukelen waar zijn ouders Pieter en Til de leiding hebben. Hij is momenteel general manager van Hotel Veenendaal, maar komt over niet al te lange tijd weer terug ‘in zijn ouderlijk huis’. “Ik heb hier als kind ook nog gewoond, dus het is letterlijk weer thuiskomen.”

‘Het á la carte restaurant wordt volledig nieuw gebouwd op de plek waar nu nog het terras is gevestigd.’

Flinke uitbreiding
In 2011 is er naast het hoofdgebouw een nieuw hotelblok geopend met kamers en een wellness met zwembad. Nu wordt het hoofdgebouw aangepakt en wordt er aan de andere zijde bijgebouwd. Nick laat een voorproefje zien van de grote verbouwing die net is gestart. Hij is samen met zijn ouders nauw betrokken bij het proces. “Aan de voorzijde komt een zalencentrum. In het huidige hotel vind je de zalen en restaurants door elkaar, dat willen we scheiden. Als je door de entree komt, ga je links naar het businesscentrum en rechts naar de restaurants en hotelbar. De bijgebouwen verbinden we met het hoofdgebouw, waardoor het een geheel vormt. In het restaurant komt een permanent buffet en het á la carte restaurant wordt volledig nieuw gebouwd op de plek waar nu nog het terras is gevestigd.”

Een flinke uitbreiding van de capaciteit dus, wat volgens Nick noodzakelijk is. “Nu moeten we bij drukte vaak vergaderzalen ombouwen tot restaurantgedeelte, dat is gewoon niet wenselijk. Door de restaurants te verplaatsen en te vergroten, is alles mooi gesplitst.”

Ook het hoofdgebouw krijgt een metamorfose, zowel binnenin als aan de buitenzijde. “We gaan het ‘on-chinezen’”, zegt Nick lachend. “De opvallende oranje dakpannen blijven, want dat kleurrijke dak is echt onze eyecatcher. Maar alle Chinese elementen, zoals de draken en symbolen, verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen natuurlijke materialen, zoals natuursteen, waardoor de buitenkant veel beter matcht met het moderne en stijlvolle interieur van het hotel.”

Topplek
Nick vindt het bijzonder om het hotel van zijn ouders over te nemen, al moet hij wel afscheid nemen van Hotel Veenendaal. “Begin volgend jaar draag ik de leiding in Hotel Veenendaal over aan mijn neef Daan en zijn vrouw Tessa. Als de bouw over twee jaar is afgerond, doen mijn ouders een stapje terug en heb ik de leiding over Hotel Breukelen. Ik heb onwijs veel zin in de bouwfase en om daarna hier de leiding te hebben, maar het voelt inderdaad dubbel. Bij Hotel Veenendaal ben ik er vanaf de eerste potloodstreep van de bouwtekening tot het laatste nieuwe personeelslid bij geweest. Maar het is zo’n mooie kans om te beginnen waar mijn ouders zijn gestart. Hotel Breukelen staat op een topplek, het is geweldig om hier te mogen werken.”

Hotel Breukelen is door de centrale ligging tussen Utrecht en Amsterdam en een treinstation op loopafstand uitstekend bereikbaar. “Evenementen zoals in Ziggo Dome zijn zonder parkeerproblemen te bereiken en straks zullen we door het nieuwe zalencentrum nóg beter de zakelijke markt kunnen bedienen. Bovendien komt de directiewissel op een heel goed moment: na de grote verbouwing is alles vernieuwd, dat is een mooie aanleiding voor een nieuwe start!”