Hotel Breukelen compleet vernieuwd

Vorig jaar is gestart met de grote verbouwing van Hotel Breukelen. Inmiddels staat er bijna een compleet vernieuwd hotel.

Hotel Breukelen is misschien wel de bekendste vestiging van Van der Valk. Iedereen die over de A2 tussen Utrecht en Amsterdam rijdt, zal het hotel met het oranje dak opvallen. “Die kleurrijke dakpannen zijn gebleven, maar verder is er heel veel veranderd”, vertelt general manager Nick Timmers. Nick bekleedde deze functie hiervoor in Hotel Veenendaal, dat hij heeft overgedragen aan zijn neef Daan. Na een lange voorbereiding ging in april 2018 de grote vernieuwing van Hotel Breukelen echt van start. Doordat alles in fases werd aangepakt, bleven de zalen, de kamers en het restaurant gewoon open. “Alles is heel strak gepland. Dat was soms spannend wanneer een bouwfase dreigde uit te lopen, want dan klopt het schema niet meer. Gelukkig is alles tot nu toe steeds goedgekomen. Er is door iedereen flink doorgewerkt zodat er weinig overlast was. Toen op een zondagavond de laatste gast in het restaurant zijn sorbet op had, kwam direct de bouwkraan en ging de sloophamer erin. Ook de lobby moest zo snel mogelijk weer open, zodat alles kon doordraaien. Intern is er geschoven met de ruimtes en doordat we hebben bijgebouwd, konden we alles goed laten verlopen.”

Modern businesscentrum
Allereerst werd het nieuwe businesscentrum aan de voorzijde gerealiseerd, dat sinds afgelopen najaar open is. De zalen kregen plechtige namen als Vechtestein en Groenevecht.

Nick licht toe: “Het dorp Breukelen ligt aan de rivier de Vecht. Vroeger lagen hier veel buitenplaatsen van mensen uit Amsterdam. In de bibliotheek van Universiteit Utrecht vonden we prenten van die verblijven. Het leek ons mooi om die namen hier te laten terugkomen als een verwijzing naar die periode.”

Dat is dan ook het enige dat herinnert aan eerdere tijden. Het moderne zalencentrum is ruim opgezet en voorzien van alle gewenste audiovisuele faciliteiten voor presentaties. “Voorheen lagen de zalen en restaurants door elkaar, die zijn nu mooi gescheiden met alle boardrooms op een rij. De capaciteit is door de verbouwing vrijwel verdubbeld, van 12 naar 22 zalen. De zalen kunnen ook gecombineerd worden, waardoor er bijeenkomsten tot wel 400 personen mogelijk zijn. Die uitbreiding was zeker nodig. Door de perfecte ligging centraal in het land, aan de snelweg en naast een treinstation, en met veel parkeerruimte, is het hotel erg geliefd voor zakelijke bijeenkomsten zoals trainingsdagen. De reacties zijn heel positief, het oogt allemaal veel frisser en lichter.”

Veel licht 
De volgende fase in het grote verbouwingsplan was het á-la-carterestaurant. In februari werden hiervan de deuren geopend. Wat direct opvalt is het vele licht dat door de grote raampart en rondom en dakramen in het plafond naar binnen valt. “Met het nieuwe lichtplan zijn we ontzet
tend blij”, vertelt Nick. “Het voormalige restaurant lag letterlijk in het hart van het hotel en had alleen bij de serre wat daglicht. Het á-la-carte restaurant is tegen het oude restaurant aangebouwd, waardoor we konden gaan voor een hoge ruimte met metershoge ramen.”

Het restaurant is ruim opgezet en oogt zeer sfeervol door het gebruik van modern meubilair gemaakt van diverse materialen, op elkaar afgestemde kleuren en grote planten. Ronde en rechthoekige tafels worden afgewisseld en er staan diverse stoelen, fauteuils en bankjes om op plaats te nemen. Til Timmers, de moeder van Nick, is verantwoordelijk voor de inrichting van het vernieuwde hotel. “Zij heeft over alles goed nagedacht, van de lampen tot de verschillende materialen voor de vloer. Ook zijn er diverse eyecatchers te zien, zoals een grote kroonluchter onder het dakraam. Bijzonder vind ik ook de nieuwe ruimte voor private dining. Daar kun je met maximaal achttien personen aan een lange marmeren tafel dineren. Ideaal voor als je iets te vieren hebt en met je gezelschap besloten wilt zitten.”

Presentatie
In het restaurant werd het interieur rigoureus verbouwd, maar op de menukaart staan nog steeds de bekende Van der Valk-klassiekers. “We hechten juist veel waarde aan onze traditionele gerechten als een goede schnitzel, biefstuk, tournedos en saté. Mensen komen daarvoor naar ons. Waarom zou je die dan van de kaart halen?”, aldus Nick. “Wel zijn ze in een nieuw jasje gestoken. Er is meer aandacht voor het complete bord. Waar we voorheen nog weleens dezelfde garnering bij verschillende gerechten serveerden, kijken we nu per soort vlees wat de beste combinatie is. Ook is het servies vernieuwd. De presentatie krijgt dus volop de aandacht. Dat is bovendien iets dat centraal komt te staan in het vernieuwde Live Cooking restaurant. Dat wordt een spektakel! De gerechten blijven uiteraard vertrouwd en herkenbaar, daar hoeft niemand bang voor te zijn, maar we gaan alles op een originele manier uitserveren.” Hierop moeten we nog even wachten, want het nieuwe Live Cooking restaurant is naar verwachting begin juli geopend. Waar voorheen het Live Cooking buffet voor ontbijt en diner in aparte restaurants was, is er straks één nieuwe ruimte waar dagelijks het bu et wordt gepresenteerd.

Aanwinst
Op het moment dat we Hotel Breukelen bezoeken wordt er volop gewerkt aan de nieuwe hotelbar en het terras. Die zijn geopend als dit magazine uit is. Ook de looppassage van het hoofdgebouw naar het hotelblok aan de oostzijde is dan gerealiseerd.

Nick: “Voortaan kun je dus overdekt en verwarmd naar je hotelkamer, de wellness en het zwembad lopen. Door de nieuwe verbinding vormen alle ruimtes van het hotel één geheel. Ik ben ook blij met de twee nieuwe terrassen. Eén aan de voorzijde van het hotel waar je de hele dag terecht kunt en de zogenoemde theetuin. Die komt naast het nieuwe restaurant, maar doordat je daar maar tot een uur of twee zon hebt, is dat vooral een prima plek voor een kopje koffe na het ontbijt of de lunch.” Met de realisatie van een hotelbar heeft het hotel nog een plek om de hele dag door wat te drinken of te eten. Iets waar 

Nick erg naar uitkeek. “Overdag werk je daar met een kopje koffie, ’s avonds drink je er een lekkere cocktail. Voorheen hadden we geen hotelbar, dus dit vind ik echt een aanwinst voor Hotel Breukelen.”

Betrokkenheid 
Nick wil graag benadrukken dat gasten niet bang hoeven te zijn dat ze Hotel Breukelen door de grote verbouwing niet meer herkennen. “Natuurlijk is het qua inrichting bijna helemaal anders, maar we kijken altijd naar wat bij onze gast past. Wat goed is behouden we, maar je moet echter nooit verzanden in het bekende. Ons streven is om de goede 
dingen nóg meer te verbeteren. Er is nu een flinke moderniseringsslag gemaakt die zeer goed wordt ontvangen. Dat is natuurlijk het allermooiste.”

Extra bijzonder aan dit grote vernieuwingsproject is de samenwerking tussen de familie en de medewerkers die erg betrokken zijn. “Voor het restaurant hebben we samen met het keukenteam veel uitgedacht. Sommige medewerkers werken er al vanaf de opening, ruim dertig jaar geleden. Die hebben mij hier als kind zien opgroeien. Het blijft speciaal om de leiding te hebben over het hotel dat mijn ouders zijn begonnen.”