Home

Vele meters méér
In Hotel Brugge-Oostkamp

In Hotel Brugge-Oostkamp is het altijd druk. Enig probleem was dat ze er altijd plek tekort kwamen. Kwamen ja, verleden tijd. De gevel werd er namelijk maar liefst acht meter naar voren verplaatst, zodat er veel meer ruimte was voor een nieuwe bar, restaurant, zalen en entree. Dit alles met behoud van het bijzondere en charmante karakter van het pand.

Hotel Brugge-Oostkamp is aan de E40 te vinden in het landhuis Cruydenhove. Dit statige pand geeft het hotel een bijzonder karakter, dankzij de vele authentieke details, zoals glas-in-lood ramen in de ontbijtruimte en de trap met sierlijk gietijzeren hekwerk. Komende zomer viert het hotel haar tienjarig jubileum en de afgelopen periode heeft er een algehele vernieuwingsslag plaatsgevonden, waarvan de complete nieuwe gevel de meest ingrijpende was.

Bernadette Voortman en Kees Polman (vierde generatie Van der Valk) zijn heel tevreden met de vernieuwingen in het hotel: “In ons hoofdgebouw zijn de bar, keuken, het restaurant, de zalen en receptie te vinden, maar we kwamen eigenlijk altijd plaats tekort. We hebben 112 hotelkamers en natuurlijk willen deze gasten ook bij ons ontbijten en vaak ook ’s avonds dineren. Om meer comfort voor deze gasten te bieden en het voor onszelf praktischer werkbaar te maken hebben we besloten de gevel acht meter naar voren te verplaatsen. Hierdoor hebben we totaal over de drie verdiepingen verspreid, maar liefst 750 extra vierkante meters aan ruimte erbij gekregen.”

Het verschil is bij binnenkomst in het sfeervolle hotel direct merkbaar. Niet van buiten gezien, want de gevel die is teruggeplaatst is identiek aan de gevel die er vroeger stond, waardoor het unieke karakter van het pand behouden is gebleven. Als je binnenkomt in de ruime lobby, met rechts de receptiebalie is het verschil wel meteen te merken en al helemaal als je links de sfeervolle bar inkijkt, waar direct bij de ingang al een gezellig haardvuur knispert. De geheel nieuwe bar heeft vakken met gekleurde verlichting die flink opvallen, mede door de in stukken geknipte ornamenten tegen de achterkant. Een moderne knipoog naar het klassieke gebouw. Gasten weten de vernieuwde bar in ieder geval al goed te vinden. “We waren nog geen uur open, of de bar stond al helemaal vol,” vertelt Bernadette.

Naast de bar is ook het restaurant flink uitgebreid. Samen met het nieuwe interieur is ook het horecaconcept onder handen genomen. Bernadette: “In het restaurant kiezen we voor fine-dining, maar dan wat kleinere porties voor shared dining. In de bar kan er gekozen worden van de bistrokaart. En natuurlijk blijven we ook klassiekers houden die zowel in de bar, als in het restaurant te verkrijgen zijn. Ik denk dat het erg leuk gaat worden allemaal.”

Nieuwe zalen
Met de nieuwe gevel is ook de eerste verdieping met zalen flink uitgebreid. “Hier ben ik het meest trots op en het was ook erg welkom,” vertelt Kees. “Dankzij deze nieuwe zalen kunnen we nu veel meer en grotere gezelschappen verwelkomen.” De nieuwe zalen zijn voorzien van de modernste technologieën en de gezamenlijke break-out ruimte is ideaal voor de ontvangst, pauzes en naborrel. Niet alleen zakelijk zijn de zalen te gebruiken, er zitten ook veel feesten. “We hebben veel trouwfeesten zitten,” vertelt Bernadette. “Zelfs toen we nog aan het bouwen waren en alles in puin lag, kwamen er al boekingen binnen voor de nieuwe zalen. Ik vind het een mooi compliment dat mensen zoveel vertrouwen in je hebben, dat ze hun trouwfeest al durven vast te leggen, zonder dat ze exact weten hoe het zal worden.”

De afgelopen jaren heeft er sowieso al een complete vernieuwingsslag in het hotel plaatsgevonden. Zo werd er een overdekt terras gebouwd, waar ook in de herfst en lente het heerlijk genieten op het sfeervolle terras is. Daarnaast kreeg de wellness een nieuwe look, met nieuwe bubbelbaden, vloeren, wanden en meubelen. En ook de komende tijd zullen ze niet stil zitten in Hotel Brugge-Oostkamp. In 2020 is namelijk een renovatie van de kamers aan de beurt.

Kees en Bernadette zijn in ieder geval erg blij met resultaat van hun verbouwing. “Eigenlijk is het ongelofelijk wat we de afgelopen jaren op zo weinig vierkante meters hebben kunnen doen. Nu zijn de verhoudingen binnen het hotel veel beter geworden. We zijn er trots op dat we het intieme karakter van het hotel hebben weten vast te houden en toch dankzij alle extra ruimte veel meer comfort voor onze gasten kunnen bieden.”