Een nieuwe lente, een nieuw geluid

De directie van Hotel Drachten, Tjomme Langebeek en Corry van der Valk, 3e generatie, opende vorig jaar het nieuwe Hotel Groningen-Hoogkerk. De zoon van Tjomme en Corry, Stijn, werd daar general manager. Nu is het moment daar dat Tjomme en Corry zich meer op de achtergrond gaan begeven, en is het tijd voor herpositionering binnen het gezin Langebeek.

Hotel Drachten staat bekend om haar Pyramide vormig dak en is voor veel mensen een baken in de omgeving. Naast het restaurant zijn de bar/brasserie erg populair. De combinatie van de moderne en houten elementen zorgt voor een fijne, gezellige sfeer. Dit voorjaar waait er een nieuwe frisse wind door het hotel, want Sjoerd, de middelste zoon van Tjomme en Corry, wordt de nieuwe general manager.

Tjomme: “Ik denk dat dit het juiste moment is dat Corry en ik een stapje terug doen. Wij zijn de afgelopen jaren erg druk geweest met de bouw van Hotel Groningen-Hoogkerk en nu het hotel loopt, is het een mooi moment om verder te kijken. We hebben twee hotels en drie zonen en het zou leuk zijn als we op termijn nog wat geschikts vinden voor onze jongste zoon Derk.” Corry vult aan: “Uiteraard zijn we nog steeds te vinden in Hoogkerk en Drachten, maar we zullen ons wat meer op de achtergrond begeven.”

Sjoerd heeft de hogere hotelschool bijna afgerond en staat te popelen om zijn ouders taken over te nemen. “Ik heb nu in verschillende hotels gewerkt en veel ervaring opgedaan. Ik heb erg veel zin om deze ervaring te mogen toepassen in Hotel Drachten. Ik weet nog niet exact wat er allemaal bij komt kijken, maar de praktijk zal het leren.” Deze verschuiving zorgt er ook voor dat Derk, na een periode in Hotel de Bilt-Utrecht, naar Hotel Groningen-Hoogkerk gaat om zijn broer Stijn te ondersteunen.

Afgelopen jaar heeft de vleugel van Hotel Drachten die in 2006 is aangebouwd, een flinke make-over gekregen. De gangen, kamers en zalen zijn gemoderniseerd. Corry: “We lezen regelmatig de reviews op bookings websites, zodat we  weten hoe gasten hun verblijf hebben ervaren. Zo lazen we bijvoorbeeld dat gasten de hoogte van de televisie niet logisch vonden, dus dit hebben we tijdens de make-over natuurlijk aangepast.” Tjomme vult aan: “We zijn druk in gesprek met de gemeente over een nieuw Hotel Drachten. Dit betekent een groot deel van het hotel afbreken en opnieuw bouwen. Met de huidige regelgeving zouden we nu meer de hoogte in kunnen. We zouden graag onze zichtbaarheid in de omgeving willen verbeteren.” Sjoerd gaat verder: “Ook zou ik graag meer werken met de nieuwste technologie. Tegenwoordig is er zoveel mogelijk. Het is alleen lastig dit toe te passen in het huidige hotel. In het toekomstige Hotel Drachten kunnen we deze vernieuwingen in de bouw meteen implementeren.”

Ondanks de wens voor een nieuw Hotel Drachten blijft de directie het hotel veranderen. Corry: “Een aantal jaar geleden hebben we de entree verplaatst en zijn alle kamers voorzien van airco. Ook hebben we onlangs de verlichting boven de ronde tafels in het restaurant vernieuwd. We vinden het belangrijk dat alles er netjes en verzorgd uit blijft zien. Dit zorgt voor een positieve waardering door onze gasten.”

In het voorjaar is het bij Hotel Drachten genieten. Je kunt hier letterlijk zoveel kanten op. Zo is een citytrip naar Leeuwar- den, de Culturele Hoofdstad van Europa, zeker een bezoek waard. Sjoerd: “De stad heeft voor ieder wat wils: mooie parken, stijlvolle winkels, karakteristieke grachten en dit jaar in het bijzonder een breed scala aan leuke activiteiten.

‘Je kunt hier letterlijk zoveel kanten op.
Zo is een citytrip naar Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa, zeker een bezoek waard.’

 

Door het busstation achter ons hotel, ben je binnen no-time met de bus in hartje Leeuwarden. Voor wie liever de natuur opzoekt is het nabijgelegen Beetsterzwaag een walhalla. Of je nou van fietsen, golfen, wandelen of paardrijden houdt, het gebied leent zich perfect voor het beoefenen van vele activiteiten. Corry: “Vanaf het hotel kun je ook verschillende pontjesroutes fiet- sen. Dat zijn erg mooie routes door het prachtige Friese land- schap, waarbij je onderweg het water oversteekt met diverse pontjes. Gasten kunnen bij ons gemakkelijk fietsen en e-bikes huren en hun route vervolgen op de fietsknooppunten van de gewenste fietsroute. En in de zomer zijn hier natuurlijk ook tal van watersportmogelijkheden in het nabij gelegen Nationaal Park De Alde Feanen.”