Home

HOTEL GILZE-TILBURG
Vernieuwd restaurant met de vertrouwde Brabantse gezelligheid

Sinds afgelopen zomer is het vernieuwde restaurant van Hotel Gilze-Tilburg open. Een gezellige en sfeervolle plek in het hart van Brabant.

Elk jaar wordt er vernieuwd of bijgebouwd in Hotel Gilze-Tilburg, want stilzitten is niets voor Nick van der Valk. De ondernemende directeur had al langer de wens voor een complete make-over voor het restaurant. Oorspronkelijk stond deze verbouwing gepland vanaf mei, zodat voor kerst het vernieuwde restaurant zou opengaan. De coronacrisis werd aangegrepen om hiermee versneld te starten.

Nick vertelt: “Toen de horecazaken dicht moesten, besloten we om direct aan de slag te gaan. Het complete ontwerp en de inrichting waren op dat moment nog niet eens definitief, maar op basis van schetsen gingen we toch van start. Drie dagen na de sluiting, stonden ze hier al met een sloophamer te breken! Uiteraard waren we bij het verschuiven van de planning afhankelijk van de leveranciers, zoals van Rosval, de keukenbouwer en van interieurbouwer Studio Hout. Gelukkig konden die eerder leveren. Toen in juni de horecazaken weer open mochten, konden we de gasten al ontvangen in het nieuwe restaurant. Het was op dat moment nog niet helemaal af, maar dat was niet erg. Die laatste lampen en stoelen kwamen later wel. We waren ontzettend blij dat we weer iedereen mochten ontvangen en dat in ons compleet vernieuwde restaurant!”

Landelijke uitstraling
Zo werd dus van de nood een deugd gemaakt. Sommige vaste gasten hebben wel even hun zorgen geuit toen ze hoorden dat het restaurant compleet vernieuwd zou worden, geeft Nick aan. “Ze waren bang dat het te modern zou worden en zeiden: ‘Het restaurant was toch zo gezellig, waarom zouden jullie gaan verbouwen?’ En ja, het was inderdaad een prima ruimte waar onze gasten graag kwamen, maar met name op het gebied van techniek en de routing van uitgifte-stations wilden we graag vernieuwen.”

Een complete kaalslag volgde waarna het restaurant opnieuw werd opgebouwd en ingericht, met een andere indeling en interieur. Nick: “De inrichting is verzorgd door mijn nicht Maartje Heinrichs en mijn neefs vrouw Esmée Heinrichs. Ik heb ze vrij spel gegeven qua materialen en kleuren, maar heb wel benadrukt dat alles moest passen bij de landelijke uitstraling van ons hotel. Dat is zeker gelukt! Het is helemaal up-to-date, zonder dat onze Brabantse gezelligheid verloren is gegaan.”

Open keuken als middelpunt
Uitgangspunt van de vernieuwing was een compleet buffet met een groots Live Cooking. Nick laat het zichtbaar trots zien. “Dit is zo veel mooier dan we hadden. Daar keek ik erg naar uit. Bovendien is het buffet multifunctioneel: we verzorgen daar ook het ontbijt en de lunchbuffetten en in het weekend de Live Cooking brunches en dinerbuffetten. Het Live Cooking diner heet bij ons ‘Gerrits fine dining buffet’ en is vernoemd naar mijn opa Gerrit van der Valk. Naast de bekende gerechten, serveren we wat luxere hapjes. We hechten zeer aan de kwaliteit en uitstraling van de producten. We willen net wat meer doen voor een beleving waarbij alles klopt. Bijzonder is ook dat we het buffet en à- la-cartediner tegelijk open hebben. Gerechten die gasten van de kaart bestellen, kunnen door onze koks op de Live Cooking buffetten worden bereid. De open keuken is letterlijk het middelpunt van het restaurant, het vormt het hart van ons hotel. Het is in een U-vorm gebouwd, waardoor de tafels er gezellig omheen staan.” Opvallend is ook de grote open haard van wel zes meter breed. De grote speelhoek met onder meer een klimwand zal elk kind aanspreken.

“De reacties op alle veranderingen zijn heel positief, zowel van gasten als van ons keukenteam”, zegt Nick. “In de nieuwe keuken zijn de laatste technieken toegepast, met onder meer coolspots, een wokeiland en een houtskoolgrill. Daar kunnen onze chefs geweldig mee werken. Ook hebben we nu de nieuwste aircotechnieken voor de juiste luchtbehandeling.”

Energie en veerkracht
Na het restaurant volgde nog de verbouwing van een tiental hotelkamers. Ook de loopbrug tussen het hoofdgebouw en het bijgebouw werd gerealiseerd. Later dit jaar staat de renovatie van nog eens 25 kamers gepland. Bovendien zijn er plannen voor nieuwe suites. Coronacrisis of niet, Nick blijft dus volop bezig met het vernieuwen van zijn hotel. Hij kijkt met een goed gevoel terug op een intense periode. “Bovenal ben ik trots op mijn team. Het was een onzekere en heftige tijd waarin veel veranderde, maar iedereen vroeg meteen: wat kunnen we wél doen? Met veel enthousiasme maakten we er het beste van tot we weer open mochten. Dat leverde bijzondere momenten op: bedieningsmedewerkers die het tapijt eruit trokken, koks die balkons schilderden, receptionistes die de tuin weer netjes maakten. Er werd volop gepoetst en gesjouwd, echt letterlijk met z’n allen de schouders eronder. Die positieve energie en veerkracht kwam naar boven en is heel veel waard. Als aandenken aan die tijd hebben we op initiatief van een aantal medewerkers een petanquebaan aangelegd, buiten bij het terras. Daarbij staat een bordje met de tekst: Ontstaan uit veerkracht en inzet van Bren, Niels, (Mees) en vele andere personeelsleden. Mees had de pech dat iedere keer als ik kwam kijken, hij zijn handen in zijn broekzakken had. Vandaar dat hij tussen haakjes staat”, zegt Nick lachend.