Home

Van der Valk Hotel Luxembourg-Arlon- Welkom

Iedereen die deze zomer de Route du Soleil nam, zal het gezien hebben: vlak voor de Luxemburgse grens werd een nieuw Van der Valk hotel gebouwd. Hotel Luxembourg-Arlon is inmiddels open en met zijn lichte mooie ruimtes, goede restaurants en perfecte ligging een bezoek meer dan waard.

Steven en Sandra Zeeuw van der Laan zijn de eigenaren van het hotel en uiteraard trots op wat ze hebben neergezet. Steven: “Wij willen een echt landmark zijn aan de Route du Soleil. In eerste instantie was het de bedoeling dat het hotel slechts tien meter hoog zou worden, maar de welstandscommissie gaf ons toestemming om de hoogte in te gaan en er echt iets speciaals van te maken.” Het hotel is uiteindelijk 48 meter hoog geworden en heeft een unieke uitstraling. Het gebouw is als het ware gevleugeld en de buitenkant van het pand is bekleed met hout. Steven: “Dat is niet de goedkoopste, snelste of meest eenvoudige keuze, maar het is wel iets wat ik per se wilde om er iets speciaals van te maken.”

Natuurlijk van binnen en buiten
Het hotel ligt in een zeer groene omgeving en het hout aan de buitenkant geeft duidelijk de link met de natuur weer. Ook in het interieur is dit doorgezet, want er is veel gebruik gemaakt van luxe, natuurlijke materialen. Zo wordt je welkom geheten door de gastvrije medewerkers, vanachter een marmeren receptiebalie en is er veel gebruik gemaakt van ruw staal en hout. Het restaurant bestaat uit twee delen. Brasserie L’Oeuf (het ei), waar je de hele dag terecht kunt voor eenvoudige gerechten zoals een salade, burger of met de lunch (uiteraard) eiergerechten, maar ook ’s avonds voor een smaakvol gangenmenu. Restaurant Le Nid (het nest) staat garant voor culinaire verrassingen. Steven: “Wij hebben gekozen voor een kwalitatief hoog restaurant. Onze ambitie is hier echt richting de “Bib Gourmand” te koken. Dat is enorm belangrijk in deze regio. Sowieso is in Belgie? lekker eten heel belangrijk, maar zeker ook in Luxemburg. Hier zijn enorm veel sterrenrestaurants te vinden en overal waar het goed is, is het druk. Iets wat natuurlijk ook onze bedoeling is!”

’Hourdoux is een ‘Euro-toques chef’. Dit keurmerk geeft aan dat hij in zijn gerechten werkt met duurzame, eerlijke streekproducten.’

Aan chef-kok Jero?me Hourdoux die aangetrokken werd om de keuken op dit niveau te brengen zal het niet liggen: “Ik ga voor prachtige producten met een eenvoudige bereiding, zonder al teveel liflaf- jes.” Hourdoux is een ‘Euro-toques chef’. Dit keurmerk geeft aan dat hij in zijn gerechten werkt met duurzame, eerlijke streekproducten. “We werken samen met veel lokale bedrijven voor bijvoorbeeld ons vlees, vis, de bieren en wijnen. Ook kiezen we bijvoorbeeld alleen voor duurzaam gevangen vis en een koe proberen we van kop tot staart in onze menu’s te verwerken.” “Ik merk dat dit heel belangrijk is in deze regio,” vertelt Steven. “Ik zie het al aan het eten dat mijn kinderen op school krijgen. Dat is gezond met veel lokale producten. Fantastisch! Zelf vinden we dit ook belangrijk, dus is het  vanzelfsprekend dat wij hier met het hotel ook in meegaan. In veel ingredie?nten zal onze eigen moestuin gaan voorzien, die zal in het voorjaar 2018 klaar voor gebruik worden gemaakt. Iets waar we enorm naar uitkijken.” Hoe al die lekkere gerechten bereid worden, zal elke gast met zijn eigen ogen kunnen zien dankzij de open keuken. Ideaal, vindt chef Hourdoux, “Niets leukers dan de gasten direct van je werk te zien genieten.” Het trekt ook veel jonge koks aan, vertelt Steven. “Er zijn hier al een aantal koks geweest die speciaal solliciteren, omdat ze graag in een open keuken willen werken.” Dat alles wat uit de keuken komt supervers is, is ook te zien aan het aquarium van 2,5 meter breed boven de keuken, met daarin kreeften en oesters.

‘Er is niets leukers dan de gasten van je werk te zien genieten, dankzij de open keuken.’

Vloerbedekking van petflessen en mai?s
De moestuin is niet het enige waarin het hotel zelfvoorzienend wil zijn. Steven: “Wij hebben echt gebouwd voor de lange termijn, dus is bijvoorbeeld alles in het hotel elektrisch. Ik ben bezig om naast het hotel een windmolen te krijgen. Als dat lukt zou het hele hotel zelfvoorzienend zijn, dat lijkt me een prachtig ideaal. Daarnaast hebben we ook echt voor de lange termijn in duurzaamheid gei?nvesteerd. Er staan Tesla oplaadpunten naast het hotel en we hebben perscontainers, waarvan er e?e?n de etensresten perst, zodat we dat als compost kunnen gebruiken. Regenwater van de parking vangen we op en wordt gefilterd, zodat er geen olieresten in de grond verdwijnen en ook bij het uitkiezen van het interieur hebben we er rekening mee gehouden. Zo is het tapijt in het restaurant bijvoorbeeld gemaakt van mai?sbladeren en gerecyclede petflessen.” Dat klinkt misschien wat vreemd, maar het tapijt voelt enorm zacht. Steven: “Comfort van de gast staat natuurlijk voorop, maar als we dan kunnen kiezen voor een milieuvriendelijke oplossing, is het voor iedereen winst.”

Hotel Luxemboug-Arlon is echt een hotel voor alle leeftijden en alle soorten gasten. In het restaurant is een speelhoek ingericht en tijdens de wekelijkse zondagsbrunch kunnen kinderen met een koksmutsje op zelf allerlei dingen koken en bereiden. Voor zakelijke gasten is er dan weer 1200 m2 aan flexibele zalen. Die zijn voorzien van de modernste technieken en allemaal lekker licht, net zoals het hele hotel. De grootste zaal heeft een totaaloppervlak van 600 m2 en is te verdelen in zes aparte zalen. Ook zijn alle zalen akoestisch ingericht, zodat geluidsoverlast tot een minimum beperkt blijft.

Vier landen tegelijk zien
De kamers zijn minimaal 30 m2, dus heel ruim en net als de rest van het hotel warm en luxe ingericht. Van de 125 kamers, hebben er 80 een balkon en de meeste kijken uit op het zuiden. Een prachtig groen vergezicht. “Vanaf sommige plekken in het hotel kun je zelfs vier landen zien,” vertelt Steven trots. Ook in de kamers valt op dat het er lekker licht en ruimtelijk is, door de ramen van vloer tot plafond. Nog niet af, maar wel op de planning: in 2018 wordt er een luxe Wellness gerealiseerd in het hotel, compleet met sauna, jacuzzi e?n zwembad. Nog even geduld dus voor wellnessliefhebbers, maar in de tussentijd is er voldoende te doen in de omgeving van het hotel. Steven: “Luxemburg is echt heel speciaal. Ik denk dat veel mensen niet weten hoe leuk het hier is. Je hebt natuurlijk de stad Luxemburg, maar ook zijn hier in de omgeving prachtige bossen en landerijen om te wandelen en fietsen. Als je daarvan houdt zijn we echt een droombestemming. Voor zakelijke gasten is onze bereikbaar- heid en grote parking weer ideaal. We liggen echt in het centrum van Europa, dicht bij Luxembourg Airport en Kirchberg.”

Voor het eerst samenwerken
Voor Sandra en Steven is dit hotel de eerste keer dat ze ook echt samenwerken. Dat klinkt als een flinke uitdaging, maar volgens de twee verloopt het heel soepel. Steven: “Het gaat echt perfect. Sandra is sterk in sales en ik ben iemand die liever op de achtergrond zorgt dat alles vooruit gaat. We vullen elkaar goed aan en pakken allebei automatisch andere dingen op. Het is een enorme uitdaging voor ons, de verhuizing met onze drie kinderen naar een nieuw land met bijbehorende cultuur valt ook echt niet te onderschatten, maar dat alles maakt het wel e?e?n groot avontuur. Alles is nieuw en dat is niet eenvoudig, maar ook heel spannend. Zonder gevecht geen overwinning!”

De interesse vanuit de omgeving is nu al overweldigend. “Er is heel veel belangstelling,” vertelt Steven. “We krijgen enorm veel aanvragen voor vergaderingen, feesten en ook voor de kamers. Twee dagen na de opening zat het hotel al helemaal volgeboekt. Dat geeft zeker goede moed!”