Hotel Luxembourg blijft vernieuwen en verrassen

Begin vorig jaar opende Hotel Luxembourg officieel. We blikken terug en vooruit met Steven en Sandra Zeeuw van der Laan. 

Wanneer na een lange, intensieve bouwperiode een hotel de deuren opent, volgt vaak een drukke periode waarin 39 alles op zijn plek gaat vallen. Dat gebeurde volgens directiepaar Steven en Sandra Zeeuw van der Laan ook in Hotel Luxembourg. Al is elk begin wel hectisch, aldus Sandra. “Toen we opengingen, was de afwerking van het hout op de gevel nog niet volledig af. We hebben er alles aan gedaan om het zo snel mogelijk af te ronden, zodat de gasten zo min mogelijk overlast hadden. Door de aanleg van de tuin oogt het bij aankomst al meteen mooier groen.” De afgelopen tijd is ook de grote moestuin gerealiseerd om zelf groenten en kruiden te verbouwen voor de hoogstaande seizoensgerechten op de menukaart van restaurant Le Nid en brasserie L’Oeuf. Het terras en de speeltuin zijn nu ook aangelegd, om bij mooi weer gezellig buiten te zijn. Niet alleen qua terrein en tuin is alles zoals gewenst. “Ook intern draait ons team steeds beter”, vindt Steven.

“Wanneer er in Nederland een nieuw Van der Valk hotel opent, komen er vaak mensen werken die al bij een andere Van der Valk ervaring hebben opgedaan. Hier moesten we het vanaf nul opbouwen met lokale medewerkers, met ook nog eens verschillende nationaliteiten. Fransen, Belgen en Luxemburgers die aan elkaar moesten wennen en ons moesten leren kennen. Je merkt echt dat het team staat en op elkaar ingespeeld raakt, de basis staat nu stevig.”

Completer aanbod 
Ruim anderhalf jaar na de opening van Hotel Luxembourg is het directiepaar alweer druk met de bouwtekeningen voor een flinke uitbreiding. “Dat is inderdaad snel, maar doordeweeks zijn vrijwel alle hotelkamers bezet”, vertelt Steven. “Daarom bouwen we zeker veertig extra kamers in een bijgebouw dat met een loopbrug verbonden is vanuit de entree. Daarin wordt ook een ruim opgezette wellness en fitness gerealiseerd en we kijken nog naar andere sport- en recreatiefaciliteiten om een compleet aanbod te kunnen geven.” Als alles meezit zal de uitvoering van deze plannen 
volgend jaar beginnen. Met de uitbreiding van de faciliteiten heeft het hotel straks nog meer te bieden voor de hotelgast én voor de inwoners in deze regio. Sandra: “In Nederland is het gebruikelijk om bij Van der Valk te gaan eten. De Belgen en Luxemburgers zijn nog niet gewend dat je goed kunt eten in een hotel. Door het aanbod te vergroten, worden we steeds bekender en komen er niet alleen meer gasten, maar ook de varie?teit van de gasten is dan groter. We willen een compleet en divers aanbod bieden op één plek. In de zomer gebeurt dat onder meer met een heuse Beach Club met salsa- en barbecueavonden. Dat was vorig jaar al een groot succes.”

Groen
Net zoals in het huidige pand staat in de nieuwbouw de natuur centraal. Sandra licht toe: “De uitbreiding krijgt hetzelfde design, zodat alles een mooi geheel vormt. Ons hotel ligt in de regio van de mooie en groene Luxemburgse Ardennen, dus dat laten we hier terugkomen door het gebruik van veel hout en groen.”

Groen vormt sowieso een belangrijk thema. Steven: “Met het oog op de toekomst is alles in het hotel elektrisch. Het toekomstplan is om zelf energie op te wekken, dat voldoende moet opbrengen voor het gehele hotel en aanbouw, en daarnaast in eigen watervoorzieningen te investeren. We hebben al een eigen waterzuiveringssysteem. Ons ideaal is om honderd procent zelfvoorzienend en groen te zijn!”

Tussenstop
Het hotel is door de ligging in het zuidelijkste puntje van België, grenzend aan Luxemburg en Frankrijk, favoriet onder Nederlanders die via de Route du Soleil op weg zijn naar een zuidelijkere vakantiebestemming. Hier kun je dan heerlijk dineren, overnachten en de volgende dag uitgebreid ontbijten om weer uitgerust door te reizen. 

“We dachten eerst dat de locatie te dicht bij Nederland zou liggen voor een tussenstop, maar het is ook daar- voor een heel goede plek”, zegt Sandra. “Vooral mensen die onderweg zijn naar Frankrijk of Zwitserland komen bij ons. Het is ongeveer vier uur rijden met de auto vanaf het midden van Nederland.” Voor elektrische auto’s staan op de parkeerplaats Tesla superchargers met ook alvast twee chargers voor het nieuwste model, Tesla Model 3.

Nog onbekend
Het hotel ligt dicht bij de stad Luxemburg waardoor het doordeweeks vol zit met zakengasten. “Zeker de combi
natie die wij bieden van ruime, luxe kamers met de moderne zalen en uitstekend restaurant is voor de zakelijke markt zeer aantrekkelijk. Bovendien is ook voor een lang weekend of paar dagen weg Hotel Luxembourg een goede keuze. Gek genoeg denken we bij een weekend weg niet direct aan Luxemburg, terwijl het een geweldig land is waar alles goed geregeld is én er prachtig uitziet. De stad Luxemburg is echt heel mooi”, aldus Sandra. “Zeker ook voor families met kleine kinderen is het hier ideaal. In al die mooie dorpjes heb je speeltuinen die gratis toegankelijk zijn en die bijna lijken op een klein pretpark, zo uitgebreid. Je weet niet wat je ziet.”

Vele mogelijkheden
De Luxemburgse Ardennen zijn ook ideaal voor sportievelingen. Wandelliefhebbers vinden binnen een uur rijden de bekende Mullerthal Trail langs kloven, rotsen en watervallen. Sandra: “Met name het fietsen wordt in Luxemburg volop gepromoot. Het routenetwerk is hier dan ook echt fantastisch ingericht. Er is zelfs een oude treinrails omgebouwd tot een fietspad waardoor je honderden kilometers kunt 
fietsen, zonder dat er auto’s op dezelfde weg rijden. Ook zonder e-bike kun je op pad, want het is hier heuvelachtig, maar niet zo steil dat je echt moet klimmen.”

Onderweg is een bezoek aan een van de zeven kastelen in het hertogdom een goed idee. Vanaf het hotel zijn ook veel mogelijkheden voor rallyrijders. “Onze allereerste gasten waren een club rallyrijders! Je kunt echt de mooiste routes maken. Door de heuvels ga je over prachtige binnendoor wegen en kijk je uit op het groene landschap. Het is hier heel anders dan in Nederland, waardoor je echt helemaal weg bent.”

Bovendien is dit een bourgondische regio met veel bierbrouwerijen en culinaire specialiteiten, zoals ambachtelijk bereide kazen. Grote aantrekkingskracht heeft ook de oorlogshistorie, met name voor Amerikaanse toeristen. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht het Amerikaanse leger in deze regio tegen de Duitsers om de Slag van de Ardennen. Deze is extra bekend geworden door de televisieserie Band of Brothers. Bezienswaardigheden als het Bastogne War Museum en monumenten ter nagedachtenis aan gesneuvelde Amerikaanse soldaten zijn vanaf hier goed bereikbaar.”

Blij verrast
Hotel Luxembourg is dus voor elk type gast een goede keuze. Steven en Sandra kijken terug op een goede start van hun hotel en hebben dus nog volop plannen voor de toekomst. “We hebben nog veel plannen voor deze locatie”, aldus Steven.

“Doordat ‘de toekan’ in deze regio iets minder bekend is, duurt het even wat langer voordat de lokale mensen begrijpen wat we allemaal kunnen bieden. Ze krijgen nu door dat we veel meer zijn dan een hotel alleen. Iedereen die Van der Valk kent, weet dat al. Maar als ze ons eenmaal gevonden hebben, zijn ze blij verrast omdat ze niet hadden verwacht dat het hier zo mooi zou zijn en wat er allemaal mogelijk is. Al vanaf de opening vorig jaar merken we dat veel gasten bij ons terugkomen. Zeker wanneer het gaat om grote groepen, die reserveren daarna snel opnieuw. Dat is voor ons een heel mooi compliment!”