Van der Valk Hotel Mechelen opent in monumentaal pand

Van der Valk blijft uitbreiden! In Mechelen, een stad in Vlaanderen gelegen ten zuiden van Antwerpen, zal komend jaar gewerkt worden aan een nieuwe vestiging en dat in een wel heel bijzonder pand: het voormalig zwembad de ‘Ouwen Dok’.

Vele generaties Mechelaars hebben herinneringen aan dit statige pand, omdat ze er ooit in hun jeugd baantjes trokken of zelfs leerden zwemmen. Gelukkig dus, dat het gebouw na sluiting in 2001 nu eindelijk weer een bestemming heeft gekregen. Ben Wohrmann, 4e generatie Van der Valk, leidt de verbouwing van het project.

‘Het is zeker een uitdaging. Heel wat onderdelen van het pand moeten bewaard blijven.’

Een uitdaging, dat is zeker. “Heel wat onderdelen van het pand moeten bewaard blijven. Dat maakt het bouwen niet makkelijker natuurlijk, maar al die dingen geven wel extra charme aan het geheel als het af is.” Het voormalige zwembad bijvoorbeeld, blijft behouden. Niet om in te zwemmen, maar dit wordt een grote vijver in de centrale hal, die ook vanuit veel ruimtes te zien zal zijn.

Dat het een pand is waar veel mensen nostalgische gevoelens bij hebben, werd wel duidelijk toen de stad Mechelen voor de start van de werkzaamheden nog een paar open dagen hield, waarbij iedereen nog eens een laatste keer in het gebouw kon komen kijken. Binnen no-time waren de rondleidingen hiervoor volgeboekt! Het badhuis kent dan ook een rijke historie. In 1914 werden al de eerste plannen voor de bouw van het grootste zwembad van Belgie? gesmeed en men besloot er de tijd voor te nemen. Het was immers oorlog en door zoveel mogelijk Mechelaars aan de slag te zetten, kon men de verplichte tewerkstelling door de bezetter vermijden. Begin 1916 gingen de werken van start en het werd een reusachtig gebouw van tachtig bij tachtig meter en een vloeroppervlakte van tienduizend vierkante meter.

‘Het wordt nog een flinke verbouwing, maar uiteindelijk zal het eindresultaat spectaculair zijn. Dat kan niet anders met zo’n mooi gebouw!’

Groot terras aan het water
Komende tijd zal het pand nog verder uitgebreid worden, want een deel van de totaal 124 kamers komt in een nieuw aangebouwd stuk. Uiteraard zal het hotel ook een restaurant en brasserie krijgen, met zitplaatsen voor ongeveer 250 personen. Bij mooi weer wordt dat aantal nog eens verdubbeld, want aan het water komt een groot terras dat aansluit aan het restaurant. “Vanaf 2020 zullen vanaf dit punt alle toeristenboten van Mechelen vertrekken”, vertelt Ben. Voor zakelijke gasten worden zes zalen ingericht, waarvan de grootste een oppervlakte heeft van zeshonderd vierkante meter. De zalen worden gerealiseerd in de historische ruimtes. Zo komt er een in de voormalige machinekamer, die met zijn hoogte en authentieke industriële details veel karakter heeft. Naar verwachting zal de bouw begin 2018 starten en dan zal het hotel eind dat jaar de deuren openen. De toekomstige directie komt in handen van de neef van Ben, Neal Wohrmann en zijn vriendin Jennifer Camerino. Ze hebben er alvast veel zin in: “Het wordt nog een flinke verbouwing, maar uiteindelijk zal het eindresultaat spectaculair zijn. Dat kan niet anders met zo’n mooi gebouw!”