KERSTDINERS VOOR OUDEREN

Het Nationaal Ouderenfonds en verschillende Van der Valk hotels organiseren dit jaar voor de zestiende keer kerstdiners voor eenzame ouderen.

Het Nationaal Ouderenfonds is een landelijk goed doel. Samen met bedrijven en instanties, donateurs, vrijwilligers en medewerkers zet het fonds zich in voor eenzelfde doel: een samenleving waarin iedere oudere zijn of haar leven leidt zoals hij of zij dat wenst. Zij verbindt mensen en organisaties om samen eenzaamheid en kwetsbaarheid onder ouderen aan te pakken,  zodat ouderen kunnen blijven genieten. Iedere oudere telt mee!

Niet alleen rond de feestdagen, maar gedurende het hele jaar zet het Nationaal Ouderenfonds zich in voor ouderen. Ze ziet problemen, wensen en behoeften van ouderen en ontwikkelt  hiervoor passende projecten en diensten. Ze luistelt naar wat  ouderen willen, probeert dit te realiseren en betrekt ouderen op  deze manier weer bij de maatschappij.

Hotel De Bilt-Utrecht faciliteert deze diners al vanaf het eerste uur. Klaas van der Valk, derde generatie, vertelt: “Zestien jaar geleden zijn we gestart met een kerstdiner voor eenzame ouderen. We vinden het belangrijk om lokaal betrokken te zijn en een bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ouderen van nu hebben de basis gelegd voor de huidige samenleving,  maar natuurlijk ook voor onze Van der Valk hotels. Zij hebben ons als het ware van de grond getild. Daarom willen wij graag onze waardering en steun uitdragen voor deze kwetsbaar geworden doelgroep.”

Maar liefst vierduizend gasten kunnen jaarlijks genieten van een heerlijk en sfeervol kerstdiner bij een Van der Valk hotel bij hen in de buurt. Zo'n vijftig Van der Valk restaurants verspreid over het hele land verzorgen deze diners. De ouderen ontmoeten op deze manier anderen uit hun omgeving. Zo proberen Van der Valk en het Nationaal Ouderenfonds de gasten niet alleen een geweldige avond te geven, maar ook contacten te laten leggen of zelfs vriendschappen te sluiten. Wie weet ontmoet je iemand die je herkent, maar nog niet kent. Een kerstdiner voor ouderen bij Van der Valk heeft een heel  bijzondere sfeer. Een warm ontvangst, aandacht van anderen en een uitgebreid diner zijn dus een groot feest. Zeker omdat een groot deel van de mensen in de weken, of soms zelfs maanden, voorafgaand aan het diner bijna niemand gesproken heeft.

leder hotel heeft een andere aanpak voor deze kerstdiners. In Hotel De Bilt-Utrecht wordt de avond altijd muzikaal omlijst en staan er leden van de lokale Rotaryclub in de bediening. Zij serveren niet alleen, maar zorgen ook dat de gesprekken op gang komen. In andere hotels werken de kinderen mee, worden er vrienden opgetrommeld en doet het vaste personeel waar ze goed in is. Hoe dan ook, het is voor iedereen altijd een onvergetelijke avond. Klaas: "Mensen gaan voldaan naar huis én met een kaartje met een telefoonnummer op zak, zodat ze achteraf ook nog iemand kunnen bellen voor een praatje. En dat is waar we het voor doen! “Het Nationaal Ouderenfonds organiseert niet alleen samen met Van der Valk kerstdiners. Er zijn diverse activiteiten door het hele land, zoals kerstconcerten in Amsterdam en Amersfoort, Lichtjesavonden in de Orchideeënhoeve. Om dit alles te realiseren is het Nationaal  Ouderenfonds altijd op zoek naar donateurs en vrijwilligers.

Mensen die bijvoorbeeld uitjes willen organiseren of mensen voor de Zilverlijn, zodat ouderen wekelijks gebeld worden door een vrijwilliger. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.ouderenfonds.nl. Het Nationaal Ouderenfonds en Van der Valk kunnen de eenzaamheid niet weghalen, maar hopen ouderen te helpen om samen leuke dingen te doen. Zodat ouderen niet alleen met kerst, maar ook de rest van het jaar wat minder eenzaam zijn! Voor meer informatie bekijk: www.ouderenfonds.nl