THE STORY OF LIEKE MARTENS

'IK HEB VEEL MOOIE DINGEN IN HET VOORUITZICHT.'

Na een lange afwezigheid door een blessure is Lieke Martens weer terug op het voetbalveld. Vastbesloten om dit jaar titels te pakken met haar club Barcelona en het Nederlands Elftal. Cas Polman, vijfde generatie Van der Valk, sprak Lieke in Barcelona over het vrouwenvoetbal en haar leven als voetbalster.

Jij hebt de afgelopen jaren met de Leeuwinnen veel indruk gemaakt op het succesvolle EK en WK. Sinds een paar seizoenen speel je zelfs bij een van de mooiste clubs van Europa: FC Barcelona. In Nederland zien we jou dan ook als heldin van het vrouwenvoetbal. Vrouwenvoetbal is nu populairder dan ooit! Leeft dat ook zo hier in Spanje?
“Dat ligt hier toch wel anders, al heeft het vrouwenvoetbal in Barcelona de afgelopen tijd veel stappen gemaakt. Ik merk dat we met het nationale team in Nederland populairder zijn dan met mijn club in Spanje. Bij speciale wedstijden zoals voor de Champions League zit het stadion hier wel vol, maar de thuiswedstrijden van het Nederlands elftal zijn echt heel snel uitverkocht. FC Barcelona is wel een super mooie club om voor te spelen. De club is zo groot door de mannen, maar ze doen er ook heel veel aan om het vrouwenvoetbal te promoten. Dat is volop in ontwikkeling. Als je me vijf jaar geleden had gezegd dat ik hier nu zou spelen, had ik dat nooit gedacht. Er is heel veel veranderd de afgelopen jaren.”

Denk je dat het door jullie goede prestaties komt of is het ook gewoon nu meer de tijd daarvoor?
“Ik denk allebei. In Nederland is vrouwenvoetbal nu geaccepteerd. We hebben daarin een enorme inhaalslag gemaakt en dat komt vooral door het succes. Maar inderdaad is het nu ook een andere tijd. Vroeger toen ik wilde gaan voetballen waren er ook veel moeders die tegen hun dochters zeiden: ‘Zou je wel op voetbal gaan? Dat is niets voor meisjes!’ Nu vinden ze het hartstikke leuk als hun dochter gaat voetballen, dus dat is ook zeker iets dat veranderd is.”

Dat is wel echt een positieve ontwikkeling.
“Zeker! Ik vind het ook erg mooi om dat mee te maken. Wij hebben voor een doorbraak gezorgd. Dan heb ik het over het Nederlands elftal, maar je ziet eigenlijk in heel Europa dat grote clubs eindelijk willen investeren in vrouwenvoetbal. Dat ze het ook belangrijk vinden om een vrouwenteam te hebben, dat is echt super.”

FC Barcelona heeft met jou wel een van de beste voetbalsters van de wereld in huis. Word je daardoor anders behandeld?
“Ik word gewoon behandeld zoals alle anderen en dat vind ik ook het fijnste. Ik heb nog voor het EK van 2017 mijn contract getekend. Door het winnen van het EK en de individuele titels, gebeurde er toen heel veel in een keer. Dat waren super mooie momenten waarvan ik heb genoten, maar Barcelona heeft heel veel goede speel - sters en ik ben blij dat ik geen aparte behandeling krijg.”  

Ik zag in de voetbalshop posters van jou. Vroeger had jij misschien zelf wel posters boven je bed hangen en nu hang jij bij kinderen als idool aan de muur. Is dat niet gek?
“Nu ben ik er wel aan gewend, maar natuurlijk is het gek. De eerste keer dat ik hoorde dat meisjes posters van mij hadden opgehangen, was heel speciaal. Zeker omdat ik het zelf niet gewend ben om vrouwen als voorbeeld te hebben. Het vrouwenvoetbal wordt nu omarmd. Dat komt natuurlijk ook doordat we goed gepresteerd hebben. Mensen blijven zelfs thuis om een wedstrijd op televisie te kunnen kijken of ze komen naar het stadion.”

Vroeger was Ronaldinho jouw voorbeeld. Waarom was dat?
“Ja, ik was echt heel erg fan van Ronaldinho, want ik had geen vrouwelijke speelster als voorbeeld. Ronaldinho had een staart plus hij straalde altijd heel veel plezier uit. Hij had goede dribbels en zijn techniek was heel goed. Daarom was hij voor mij een perfect voorbeeld. Op YouTube ging ik zelfs video’s van hem bekijken en dan ging ik zelf die dribbels nadoen op het grasveld achter ons huis.”

En wie zijn tegenwoordig jouw helden of heldinnen?
“Er zijn veel mensen die top presteren, maar iemand waar ik veel respect voor heb is tennisster Serena Williams. Hoe zij al jaren aan de top staat, zij is echt een powerwoman. Zoals Messi en Ronaldo het in het mannenvoetbal doen, blijft zij ook super constant. Dat vind ik erg mooi.”

Voetbal je sowieso nog weleens met of tegen mannen? Welke verschillen merk je met mannenvoetbal?
“Nee, dat doe ik nooit meer. Ik heb tot mijn zestiende bij de jongens gevoetbald en vooral op het laatst merkte ik dat mannen fysiek sterker en sneller zijn. Maar als je kijkt naar de technische vaardigheden dan zijn wij vrouwen net zo goed. Ook geldt voor allebei dat je mentaal heel sterk moet zijn. Mensen onderschatten weleens wat topsport is. Ze denken dat je een beetje gaat trainen in de ochtend en meer niet, maar er komt zo veel meer bij kijken.”

Zit je wel helemaal op je plek bij FC Barcelona?
“Ja, ik speel nu mijn derde seizoen hier en het voelt gewoon goed. Maar dit is eerlijk gezegd wel een van mijn moeilijkste jaren. Ik ben pas net weer fit. Tijdens het WK heb ik een blessure opgelopen. Het herstel duurde langer dan gedacht. Ik ben nooit lang geblesseerd geweest en ik moet zeggen dat je je dan soms nog eenzamer voelt. Je bent geen onderdeel meer van het team. En dat is moeilijk om te accepteren, want je wil zo graag, maar je lichaam kan het niet. Ik heb er bijna zes maanden uitgelegen en voordat je dan weer je eigen ritme te pakken hebt, dat heb ik wel onderschat. Nu ben ik wel weer bijna zo ver, dat geeft vertrouwen. Met Barcelona staan we eerste in de competitie en we gaan met het Nederlands elftal naar de Olympische Spelen in Tokio. Ik heb dus veel mooie dingen in het vooruitzicht!”

Je verblijft voor het voetbal regelmatig in hotels. Als je zo fysiek moet presteren, moet alles uiteraard goed verzorgd zijn. Wat vind jij belangrijk in een hotel?
“Een fijn bed is het belangrijkste van alles, voor een goede nachtrust natuurlijk. Met het Nederlands elftal zitten we ook vaak in een Van der Valk Hotel en dan is alles heel goed geregeld. Ik denk dat wij in Nederland heel erg blij mogen zijn met Van der Valk. Dan heb ik het over de kamer, het comfort en het ontbijt. De kwaliteit in combinatie met de prijs is ook gewoon super. Ik ben in veel landen geweest en heb al veel hotels gezien, maar als Nederlanders zijn wij door Van der Valk echt wel verwend geraakt. Tijdens het afgelopen WK in Frankrijk bijvoorbeeld, was ik ook even in de hotels waar mijn familie en vrienden verbleven. Dat waren vier sterren hotels, maar die waren echt niet zo goed.”

Dat is natuurlijk leuk om te horen. Ik zal het doorgeven aan mijn familie! Voel je je inmiddels wel helemaal thuis in Barcelona?
“Ik denk dat ik me in het buitenland nooit echt thuis heb gevoeld. Mijn thuis is toch echt Nederland. Mijn vrienden en familie zeggen altijd dat ik het hier ook gewoon mijn thuis moet maken, maar dat is makkelijk praten, denk ik dan. Later wil ik ook gewoon weer lekker in Nederland wonen en daar mijn leven verder oppakken. Maar ik zal hier zeker altijd graag terugkomen.”

Je bent ook echt jong al uit huis gegaan voor het voetbal.
“Ja, ik heb elke kans gegrepen. Ondanks dat er moeilijke momenten waren, heb ik me er steeds weer doorheen geslagen. Dat heb ik ook te danken aan mijn ouders, mijn broers en mijn zusje en mijn fijne vriendinnen. Ook al ben je niet vaak bij ze in de buurt, als je het even moeilijk hebt, slepen zij je er doorheen. Het is ook wel mijn kracht dat ik al lang dezelfde mensen om me heen heb. Mijn vriendinnen vanuit de brugklas, een groep van negen meiden, die zijn er nog steeds. Ze komen graag hierheen en als ik een paar dagen in Nederland ben, zorg ik dat ik tijd voor ze maak. Dat is wel echte vriendschap.” 

Je hebt er nooit een geheim van gemaakt dat je last hebt van heimwee. Dat is dus de keerzijde van jouw voetbalcarrière.
“Heimwee is een beetje de rode draad door mijn carrière. Ik zit vaak ’s avonds alleen op de bank en mis veel, dat is inderdaad de keerzijde. Ik ben vanaf mijn vijftiende weg van mijn familie en vrienden, dat is dus al twaalf jaar. Maar als ik alles opnieuw zou mogen doen, zou ik het precies zo doen hoor! Ik denk dat ik de juiste stappen in mijn carrière heb gezet om uiteindelijk op het juiste moment te pieken en daardoor nu voor een van de beste clubs van Europa te mogen spelen!”