Live Cooking buffetten bij Van der Valk: Gevarieerd en vooral gezellig.

Bij de Van der Valk restaurants zijn de Live Cooking buffetten al jaren populair. Met een uitgebreide keuze is het voor iedereen een feest om aan te sluiten. Valk Magazine nam een kijkje in Hotel Antwerpen waar onlangs een nieuw Live Cooking buffet is geopend. Wie hier geen trek krijgt...

Uitgebreid ontbijten met een versgebakken eitje, zakenmensen die voor een meeting een hapje eten, met de hele familie nog eens extra opscheppen bij het dessertbuffet; de Live Cooking buffetten bij Van der Valk bieden voor ieder wat wils. In Hotel Antwerpen toont general manager Willem Polman, 4e generatie Van der Valk, het nieuwste Live Cooking buffet in Bistro Stiel. Een uitgebreid en modern buffet met aandacht voor details. “In dit restaurant staan ambachten centraal”, legt Willem uit. “Met eerlijke producten uit de omgeving, op eigen wijze bereid en veel Vlaamse klassiekers. Dat zie je ook terug in het Live Cooking buffet. Net als in vrijwel alle Van der Valk restaurants werken wij met lokale- en seizoensproducten om zo de versheid en kwaliteit van onze gerechten te garanderen.”

Beleving
Volgens Willem werden de buffetten een jaar of dertig geleden gei?ntroduceerd in de Van der Valk restaurants. Zo’n tien jaar geleden kwam daar het Live Cooking concept bij. In de open keuken van het buffet bereidt het keukenteam gerechten die direct op uw bord worden geserveerd. U ziet dus met eigen ogen hoe de vis of het vlees wordt gebakken of gegrild.

“Normaal gesproken staan de koks afgeschermd, maar nu kunnen gasten zien wat er gebeurt. Dat is altijd leuk om te zien. Het draait om de beleving. De gerechten worden niet alleen op een buffet neergezet, er zit ook een beetje ‘show’ aan vast.”

Niet alleen de beleving maakt dat gasten voor een buffet kiezen. Ook de variatie wordt zeer op prijs gesteld. “Je kunt kiezen uit veel verschillende gerechten, die je zelf kunt uitzoeken. Dat is vooral voor families erg handig. Je kunt met het hele gezin komen lunchen of dineren en voor zowel de jongste als de oudste is er genoeg keuze. Ook is de sfeer ongedwongen. Je loopt af en toe rond, want je mag zo vaak langskomen als je wilt. Dat is anders dan urenlang stilzitten aan tafel.”

‘Niet alleen de beleving maakt dat gasten voor een buffet kiezen. Ook de variatie wordt zeer op prijs gesteld.’

Nog een groot voordeel van het buffet is, dat er wordt gewerkt met een vaste prijs. Je weet dus vooraf wat je kwijt bent voor de maaltijd die je gebruikt. Dat is vooral aantrekkelijk voor grote groepen. Bovendien is de prijs inclusief het dessertbuffet en koffie en thee.

De Live Cooking buffetten worden in bijna alle Van der Valk restaurants in het weekend gehouden, maar vaak ook doordeweeks. Willem ziet allerlei soorten gasten die hiervoor kiezen. “Zeker in de avond zijn de gasten heel gevarieerd. Van families tot zakenmensen, maar ook stelletjes die hier komen dineren. Het is ook erg makkelijk als je geen uren wilt tafelen. Je hoeft nergens op te wachten. De zondagsbrunch is wel echt populair onder families.”

Enorme keuze
Bij het buffet kun je dus je hart ophalen. De keuze is enorm. Er staan verschillende koude voorgerechten, zoals vitello tonnato en carpaccio, verse salades en dressings, diverse broodsoorten opgesteld. Ook warme vlees- en visgerechten worden naar keuze door de koks bereid: van steak, stoofvlees en varkenshaasje tot konijnenbout, visfilet en mosselen. Het bekende dessertbuffet blijft voor velen het hoogtepunt. Met alle zoetigheden van de patissier, de vele soorten ijs, pudding, mouse en de chocoladefontein is het alleen al een feest om naar te kijken. “Het is inderdaad lastig kiezen uit al het lekkers!” zegt chef-kok Nico Janssen lachend. Het eten bij een buffet staat er vaak enkele uren, hoe kan hij de kwaliteit garanderen? Nico legt uit: “We houden alle gerechten goed op temperatuur door onder andere het zogenoemde coolspot systeem die koude lucht blaast over de gerechten. Bij de visgerechten gebruiken we veel crushed ice. Het eten wordt sowieso pas uitgeserveerd vlak voordat de gasten komen. We houden met ons team alle temperaturen goed in de gaten en in de keuken worden nieuwe gerechten vers bereid en weer aangevuld. Kwaliteit staat op nummer 1.”

‘Het is ook erg makkelijk als je geen uren wilt tafelen. Je kunt meteen aansluiten, want het eten staat klaar.’

Door het Live Cooking-element is er meer contact tussen de koks en de gasten. Dat betekent ook dat er rechtstreeks feedback komt. De chef-kok stelt dat zeer op prijs: “Het is leuk dat gasten een praatje maken en het is altijd goed om opmerkingen te horen. Ook suggesties voor nieuwe gerechten nemen we mee. Grappig is dat we hier verschil merken tussen Nederlandse en Belgische gasten. Belgen zijn bijvoorbeeld gewend om oesters te eten, dat is voor Nederlanders nog niet zo gebruikelijk. Op zondagen komen voornamelijk Belgische gasten dus dan zorgen we voor voldoende oesters.”

Willem vult aan: “We staan altijd open voor feedback, maar houden wel vast aan ons concept. We hebben een Belgische bistro, dus sushi zou daar bijvoorbeeld niet inpassen. Dat vind je weer wel bij veel andere Van der Valk restaurants. Wij proberen de Belgische inslag erin te houden, maar hebben ook pastagerechten voor de variatie. Een buffet moet voor iedereen wat bieden. Een klein buffet, dat past uiteraard niet bij Van der Valk. Bij onze restaurants vind je uitgebreide, luxe buffetten die iedereen aanspreken.”

Mooie presentatie
Bij Van der Valk wordt niet alleen aandacht besteed aan de kwaliteit van het eten, ook over de presentatie van de gerechten wordt duidelijk goed nagedacht. “Bij alle Van der Valk hotels restaurants wordt daarin flink geïnvesteerd. Er wordt goed nagedacht over de opstelling, die moet ruim en praktisch zijn. Een dergelijk buffet is dan ook een kostbare investering, het is niet zo dat het even snel wordt neergezet. Bij ons zijn de buffetten een zeer belangrijk onderdeel van de restaurants. Wij hebben alle faciliteiten en alles is goed verzorgd. Ook zijn er continu medewerkers aanwezig bij het buffet, iemand die iets uitserveert of staat te bereiden, dat zie je ook niet overal. Bovendien: de prijs en kwaliteit is bij Van der Valk gewoon goed. Je kunt lekker eten en krijgt een goede service. Daarbij is het gewoon ontzettend gezellig om in onze restaurants naar een buffet te gaan!”