Nick en Simon - We weten wat we willen

Nick en Simon zijn al zo’n twaalf jaar een begrip voor het Nederlandse publiek. Naast muziek maken, realityshows opnemen en verschillende presentatie klussen staan ze nu met hun nieuwe Aangenaam tour in het theater. Esther Hammink, 4e generatie Van der Valk, heeft hen als programmeur en directeur van Theaterhotel Almelo al eerder mogen ontmoeten. In 2018 staan zij met hun nieuwe tour in Theaterhotel Almelo, een mooie aanleiding om elkaar te ontmoeten in (waar anders dan) Van der Valk Hotel Volendam.

Leuk dat we jullie in 2018 met jullie nieuwe theater tour in Theaterhotel Almelo & De Oranjerie mogen ontvangen. Wat kunnen we van de voorstelling verwachten?
Nick: “De Aangenaam tour is een tour waarin we ons nieuwe album voorstellen. We proberen het publiek te verrassen met grappige anekdotes. Natuurlijk muziek is een belangrijk onderdeel en we spelen onze nieuwste nummers afgewisseld met nummers van een ouder repertoire.“

Als ik naar jullie voorstellingen kijk, is de grote kracht, dat jullie altijd jezelf zijn en dat zien mensen. Na afloop zie je ook dat mensen niet kunnen wachten jullie te ontmoeten. Jullie nemen daar ook gewoon de tijd voor, ik herinner me dat jullie ruim 2 uur de tijd namen om te signeren na de voorstelling. Daar heb ik respect voor! Wat maakt theater zo leuk?
Simon: “De bühne is natuurlijk dé plek om meer van jezelf te laten zien. Leuke anekdotes in combinatie met muziek werkt heel goed. We merken dat mensen veel plezier hebben tijdens onze shows en daar kunnen we alleen maar van genieten. Voor mij is dit een schoolreisje. Je hebt maandenlang de tijd om de show voor te bereiden. Om uiteindelijk een geoliede machine te worden om de perfecte show te neer te zetten. Met een crew van veertien mensen vind ik dit één van de leukste dingen om te doen.”
Nick: “Onze vorige tour was zo’n succes dat we dit willen vasthouden en dit willen blijven doen. Het heeft een hele andere aandachtspanne en het is een totaal andere discipline.”
Klopt, theater draait om persoonlijkheid, het moet de hele avond blijven boeien.

'De Aangenaam tour is een tour waarin we ons nieuwe album voorstellen.'

Jullie werken zonder regisseur, dat vind ik verrassend. Is dat een bewuste keuze?
Nick: “Klopt, we hebben wel met een bekende regisseur gezeten om alles door te nemen maar al snel kwamen we samen tot de conclusie dat we zelf precies wisten wat we wilden. Ik weet niet of dit verstandig of eigenwijs is, maar we hebben er alle vertrouwen in. En misschien dat we een ooit wel weer een regisseur vragen, maar voor nu voelt dit goed.”

Het werkt ook voor jullie, want het publiek blijft geboeid. En dat is geen vanzelfsprekendheid, Ik heb ook wel eens een voorstelling gezien die ook niet geregisseerd was en waarbij het publiek de aandacht verloor. Jullie hebben zoveel prijzen en awards gewonnen, waar zijn jullie het meeste trots op?
Simon:” Dat is lastig te zeggen want we hebben al wel bewezen dat we geen eendagsvlieg zijn en daar zijn we natuurlijk heel trots op. We hebben vorig jaar de 100% NL Oeuvre Award ontvangen, dat was wel erg bijzonder. We zijn nog hard werkende aan het oeuvre en zijn er nog lang niet klaar mee. Kortom, ik ben gewoon heel trots op de hele reis.“
Nick: “Ja, hier sluit ik me zeker bij aan. We hebben hele mooie onderscheidingen gekregen. Bijvoorbeeld de Gouden harp. Die zou er niet geweest zijn zonder de Zilveren Harp. Die was in het begin van onze carriëre heel belangrijk. Graag willen we de VEED award nog een keer winnen als beste nieuwkomer. Want we zijn de laatste tijd actief op Sociale Media, dat zou wel zeer gewaar- deerd worden.” (red. VEED Awards zijn de jaarlijkse prijzen voor de beste YouTubers van Nederland. De prijzen worden sinds 2015 jaarlijks uitgereikt in de Westergasfabriek in Amsterdam.)

Tijdens deze fotoshoot vloggen jullie ook steeds. Hoe werkt dat? Maken jullie de vlogs samen?
Simon:” Nick post zijn vlogs op woensdag en ik op vrijdag, maar wel op hetzelfde account. Maar ik begrijp dus, dat je onze vlog niet eens volgt? Haha.
Nog niet, maar ik beloof me meteen te abonneren op jullie kanaal! “We proberen veel te filmen, en zo onze volgers een kijkje in ons leven te geven.”

Is dat niet erg intensief? Niet alleen het filmen, maar het moet ook nog gemonteerd worden.
Simon: “Dat valt mee. Het kost wel tijd, maar ik vind het vloggen ben ik gewoon mezelf. We doen ons niet anders voor en spelen geen rol, het is gewoon wie we zijn.”

Jullie kunnen in ieder geval niet heel goed stil zitten. Naast muziek maken doen jullie ook nog veel. Is er iets wat jullie nog niet gedaan hebben maar nog wel zouden willen doen?
Simon: “Het lijkt me leuk in de toekomst misschien iets meer op de achtergrond bezig te zijn. Bijvoorbeeld creatief meedenken over documentaires.”
Nick: “Esther, zou jij hiernaast nog iets anders willen doen? Bijvoorbeeld het toneel op of lonkt bijvoorbeeld de camera?” Ik heb podiumvrees! Dat is niet mijn plek, ik vind het ongemakkelijk om in the spotlight te staan. Maar met het programma Jonge Valken, heb ik aan aantal keer bij talkshows aan tafel mogen aanschuiven. Tot mijn eigen verbazing vond ik het leuk om te doen. Je merkt tijdens een gesprek eigenlijk niet dat er camera’s op je gericht zijn en de buitenwereld mee kijkt. Maar wat ik het allerliefste doe is natuurlijk de gast blij maken en verder bouwen met mijn familie, daar Iigt mijn hart en mijn ambitie. Ik kan me geen ander leven voorstellen...

Hoe zit dat bij jullie, wat als jullie muziekcarriëre nooit van de grond was gekomen, hoe had jullie leven er dan uit gezien?
Simon: “Dat is lastig om voor te stellen. Maar met de kennis van nu zou ik heel goed weten welke opleidingen ik dan had gevolgd. Nu zou ik bijvoorbeeld naar de film- of de kleinkunstacademie gaan. Ik zou in ieder geval iets gaan doen in de creatieve sector.”
Nick: “Als ik maar iets zou kunnen maken dan ben ik tevreden. Creatief bezig zijn en originele dingen bedenken vind ik super leuk. Nu ben ik zo blij dat ik muziek maak want dat is mijn allergrootste passie.”

En fotoshoots, vinden jullie dat ook leuk om te doen? Want voor deze shoot leven jullie je goed in de rol van criminelen uit de jaren 30 in, Bonnie en Clyde. Dat waren bepaald geen lieverdjes. Een flinke tegenstelling met het beeld dat men van jullie heeft, lijkt me. Hebben jullie eigenlijk wel eens iets gedaan wat niet mocht?
Nick: “Bedoel je of we deze kans aangrijpen om ons imago te herstellen? Haha. Ik heb vroeger een zonnebril van tien gulden gestolen. Maar dit was niet gepland want ik wilde afrekenen maar ik stond zo lang bij de kassa en er kwam maar geen medewerker aan. Toen ben ik er maar mee weggelopen. Dat was echt het enige. Ik heb er zelfs al moeite mee als ik per ongeluk een pen heb meegenomen. Ik heb heel af en toe een verkeersboete van een paar kilometer te hard, maar dat is ook geen rock en roll!”

Haha ik ben ook totaal niet rock and roll, daar ben ik veel te braaf voor. Al voelt het voor de foto best wel een keer goed! Bonnie en Clyde gingen vroeger van hotel naar hotel, geldt dat ook voor jullie?
Simon: “Nee dat valt heel erg mee. Nederland is echt klein genoeg om lekker thuis te slapen. Als ik toch overnacht in een hotel, dan vind ik een goed bed en douche het belangrijkste.” Logisch, jullie zijn al veel weg, als het even kan wil je dan natuurlijk thuis slapen, bij je gezin.

'Op zanggebied versterkten we elkaar in het begin al, als wij samen zongen blendde dat heel goed. Het leek alsof er drie mensen zongen.'

Neem je de muziek dan ook mee naar huis?
Simon: “Muziek en thuis zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Ik wil mijn dochter vooral meegeven om te doen wat ze zelf leuk vindt. Het is logisch dat ze met muziek opgroeit. Ik ben vroeger gepusht om piano te leren spelen maar dat heeft niet gewerkt. Ik zal zelf nooit pushen want dat werkt averechts.”
Nick: “Bij ons is dat hetzelfde, we hebben gitaren in huis en er staat een piano. Wij pushen onze kinderen niet en onze oudste dochter wilde zelf op pianoles. Ze groeien er in mee en dat is leuk.”

Dat herken ik, bij ons thuis werd er natuurlijk ook veel over het hotel en het familiebedrijf gesproken, sterker nog, ik heb er als kind zelfs gewoond. Zo ben ik er in gegroeid zonder dat ik gepusht werd. Het gaat heel natuurlijk want het is onlosmakelijk verbonden aan thuis. Ook nu nog, ik woon allang niet meer in het hotel, maar werk en prive? lopen vaak door elkaar. Dat kan ook niet anders. Hoe combineren jullie dit drukke leven met het gezin?
Nick: “Het is soms lastig, maar in deze tijd, bij een album release weten we dat het super druk is. Vanaf half december hopen we het wat rustiger te hebben en meer met ons gezin te kunnen doorbrengen.”
Simon: “De afgelopen week heb ik mijn dochter alleen ’s nachts tijdens de voeding gezien, maar dat is even in een piek moment, het wordt straks weer wat rustiger.”

Ik herken dat, hollen of stilstaan. Al vind ik het wel altijd fijn om te weten dat er na een piek ook even een rustiger moment aankomt, de boog kan natuurlijk niet altijd gespannen zijn. Ik ga nu weer een piekmoment tegemoet, de kerstdagen staan voor de deur...Hoe vieren jullie eigenlijk Kerst?
Nick: “Vroeger heb ik wel eens hier in Hotel Volendam met mijn ouderlijk gezin Tweede Kerstdag doorgebracht, dat was gezellig en lekker! Ook kwamen we hier regelmatig eten. Nu is het gewoon samenzijn en rust nemen.”

Dat is inderdaad belangrijk. Samenzijn betekent voor onze familie op dit soort dagen samen werken, daarna zijn we allemaal wel toe aan een rust moment!