Het sprookje van Olcay Gulsen

Als iemand een powervrouw is, dan is het Olcay Gulsen (37) wel. Haar kledingmerk SuperTrash is een groot succes. Dat succes is haar zeker niet komen aanwaaien. Ze kende geen makkelijke jeugd. Rob Polman, 4e generatie Van der Valk, sprak met haar over haar doorzettingsvermogen en kracht.

"Ik besloot mijn droom na te jagen en in het diepe te springen"

Het thema van deze editie van Valk Magazine is ‘sterke verhalen’. Al snel kwam de redactie op jouw naam als gezicht van deze uitgave en het idee om deze fotoshoot in sprookjesstijl te doen. Kun je jouw leven vergelijken met een sprookje?
“Nee, ik zie mijn leven zeker niet als een sprookje. Daar ben ik veel te realistisch voor. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in zijn leven met tegenslagen te maken krijgt. Ik had een vrij moeilijke start in het leven, maar je kan met veel discipline, doorzettingsvermogen en hard werken veel situaties ombuigen naar iets positiefs.”

Was je als kind bezig met sprookjes of was je toen al meer ge- interesseerd in mode? Hoe is jouw liefde voor kleding ontstaan denk je?
“Kleding maken is net zo magisch als sprookjes, aangezien je ook een wereld mag creëren die nieuw is en nog niet bestaat. Ik ben zolang ik mij kan herinneren altijd geïnteresseerd geweest in kleding. Zo was ik verslaafd aan muziek videoclips. Niet omdat ik een grote muziekfanaat was, maar juist omdat ze daarin de nieuwste fashion items droegen. Vooral artiesten als Cher en Madonna waren enorm baanbrekend in hun modekeuzes. Daar kon ik uren naar kijken, net zoals naar een sprookje!”

Je begon je eigen bedrijf op zeer jonge leeftijd, je was pas 23 jaar toen je met 2Stepzahead startte. Waar kwam de drang vandaan om iets voor jezelf te beginnen?
“Toen ik mijn studie had afgerond, besloot ik om mijn droom na te jagen en in het diepe te springen. Ik dacht: als ik nu een baan ga zoeken dan wen ik aan een bepaalde zekerheid en aange- zien ik op dat moment niks had, kon ik ook niets verliezen. Dat samen met de drang om te slagen in het leven deed mij die keuze maken.”

Vervolgens heb je SuperTrash kunnen overnemen en uitgebouwd tot een zeer succesvol internationaal bedrijf. In RTL Late Night gaf je laatst aan dat je nog steeds aan het bouwen bent. Heb je een bepaald einddoel voor ogen?
“Ik denk dat er geen enkele ondernemer is die ooit tijdens zijn of haar carrière zal zeggen dat hij of zij klaar is. Een onderneming is net zoals het leven, er veranderen steeds dingen en je bent continu in ontwikkeling. Ik kan me niet voorstellen dat er een dag komt dat ik denk: zo, ik ben klaar.”

"Ergens op hopen, is geen plan!"

In 2014 was je te gast in het televisieprogramma 24 uur met. Je hebt toen een aantal opvallende uitspraken gedaan over het hebben van succes. Je zei bijvoorbeeld: 'succes is een gevoel', 'succes is niet voor iedereen weggelegd' en 'succes is een keuze'. Kun je uitleggen waarom je dit zo ziet?

“Ik ben een grote gelover in het feit dat je veel zaken kunt af- dwingen door ervoor te kiezen en ervoor te gaan. Als je een duidelijk doel hebt en er iedere dag aan werkt, dan kan succes niet uitblijven.”

Je hebt ook al eens aangegeven dat je verslaafd bent aan succes. Waarom is dit zo belangrijk voor je?
“Succes is denk ik een hele gezonde vitamine boost voor veel mensen. Succes geeft je adrenaline en positiviteit. Dit samen maakt het behoorlijk verslavend voor mij.”

In de media krijg je soms vervelende dingen naar je hoofd ge- slingerd. Wat is je het meeste bijgebleven?
“Dat ik verzonnen heb dat ik uit een moeilijk gezin kwam en dat mijn vader niet ziek is. Ik vond dat een ongelooflijke klap in mijn gezicht en ik was teleurgesteld. De laatste jaren ben ik minder bezig met wat mensen van mij vinden. Dat werkt een stuk beter voor mij.”

Er werd vorig jaar ook veel geschreven over je time-out. Hoe kijk je daar nu op terug?
“Ik denk dat ik een periode nodig had om te reflecteren en dat heeft me echt goed gedaan. Ik was op en zat minder goed in mijn vel. Ik besloot om me terug te trekken en met sommige zaken aan de slag te gaan. Dat voelt heel goed. Daarbij is het een fijn gevoel dat je als mens dingen kan verwerken en overwinnen.”

Naast het runnen van een zeer succesvol bedrijf ben je ook regelmatig te zien bij RTL Boulevard en heb je afgelopen voorjaar ook nog de Triatlon tegen Kanker volbracht. Dat je een sterke vrouw bent, is wel duidelijk. Waar haal jij de kracht vandaan om dit allemaal vol te houden?
“Ik hou ervan om mezelf steeds uit te dagen en continu nieuwe dingen te blijven doen. In principe ben ik een zakenvrouw, maar ik vind tv maken ook echt heel leuk en leer hier enorm veel van. De afgelopen jaren heb ik dit minder gedaan en ik merkte dat ik het begon te missen. De snelheid van live tv maken geeft zo’n enorme kick!
Ik heb besloten om in ieder geval één keer per jaar iets onzelfzuchtigs te doen. Vandaar dat ik meteen ‘ja’ riep toen ik gevraagd werd om een triatlon voor KWF te doen. Ik vind dat ik enorm veel heb om dankbaar voor te zijn en dat ik dat moet delen door me ook in te zetten voor andere mensen en de wereld.”

Veel jonge ondernemers zien jou als voorbeeld en bouwen aan hun eigen sprookje. Welk advies zou je aan hen willen meegeven?
“Ergens op hopen, is geen plan! Maak voor jezelf een duidelijk plan en bouw iedere dag aan je onderneming.”

De redactie heeft mij voor deze fotoshoot zo gek gekregen om een prinsenpak aan te trekken. Het lijkt erop dat jij je prins op het witte paard gevonden hebt in je vriend Frans. Eindigt jullie sprookje ook met de zin “en ze leefden nog lang en gelukkig”?
"Natuurlijk hoop ik dat, maar ik ben niet zo onbezonnen over de liefde. Ik denk dat liefde net als veel andere dingen ook veran- dert als je ouder wordt. Ik ben enorm happy en doe mijn best om dat te blijven samen met Frans!”

Olcay Gulsen werd geboren in 1980 en is van Koerdische afkomst. Ze groeide op in Waalwijk en heeft vier zussen en een broer. Haar vader was schizofreen en geweld- dadig waardoor ze een moeilijke jeugd kende. Op haar 23ste begon ze het bedrijf 2Stepzahead, waarmee ze kleding importeerde. Sinds 2004 is ze eigenaar van SuperTrash. Sinds 2016 hoort het merk ST. studio ook tot haar eigendom. Daarnaast is Olcay regelmatig te zien bij RTL-Boulevard als deskundige op het gebied van lifestyle en mode. Ze woont samen met haar vriend Frans Ghazi in Amsterdam.