Cocktails met Shelly Sterk

TV-talent Shelly Sterk (26) heeft een druk leven.
Ze werkt als presentatrice bij SBS 6, heeft een eigen bedrijf en deed mee aan het televisieprogramma Expeditie Robinson. Annabel van der Valk, 4
e generatie, van Hotel Tiel serveert cocktails en vragen aan deze bezige bij in Van der Valk Hotel Den Haag-Wassenaar.

Houd je van cocktails?
“Ja, ik ben geen grote drinker, maar een lekker zoete cocktail vind ik wel lekker.”

Wat is je favoriete cocktail?
“Vaak drink ik dan een mojito.”

Hoe ziet je ideale avondje uit eruit?
“Ik ga graag eerst met vrienden eten en daarna op stap. Ik ben klein, dus kan niet zo veel drinken. Na een paar cocktails val ik om! Haha”

Het fijne aan cocktails is dat je er langer mee kunt doen.
“Nou inderdaad!”

Laten we dan beginnen met je favoriet: Mojito. Een cocktail gebaseerd op rum, die zijn oorsprong vindt op Cuba. Ben je daar ooit geweest?
“Nee, maar daar zou ik zeker wel een keer heen willen. Ik zie online vaak mooie foto’s voorbijkomen van anderen die daar op vakantie zijn geweest. Cuba staat alleen niet heel hoog op mijn wensenlijst van vakantiebestemmingen.”

Welk land staat dan bovenaan?
“Ik zou graag naar de Galapagoseilanden willen. Ik heb ooit in mijn eentje een wereldreis gemaakt door Zuid-Amerika en ontmoette toen mensen die daar geweest waren en me foto’s lieten zien. De natuur is daar zo mooi! Je kunt daar ook fantastisch duiken.”

Ik zag een filmpje van jou over duiken. Dat is iets wat jij heel leuk vindt?
“Ja, duiken is een van mijn grote hobby’s.”

Probeer je dat ook altijd te doen als je op vakantie bent?
“Als ik op een mooie duikplek ben wel! Dan ben ik alleen maar in het water te vinden. Bijvoorbeeld in Thailand en op de Filipijnen, daar kun je heel goed duiken.”

Je hebt al veel gereisd en veel van de wereld gezien, maar op persoonlijk gebied heb je al een grote reis achter de rug. Wist je ook al jong dat je bij de televisie wilde werken?
“Ja, al wilde ik eerst juf worden, want mijn moeder staat ook voor de klas. Toen ik op een leeftijd kwam waarop je spreekbeurten mag geven en er schoolactiviteiten gepresenteerd moesten worden, was ik altijd degene die zei: dat wil ik doen! Het leek me toen al fantastisch om daar iets mee te doen en bij de televisie te werken.”

Hoe is je dat gelukt?
“Na de middelbare school ben ik naar de School voor Journalistiek gegaan in Utrecht. Daarna was het een kwestie van geluk en heel hard werken, denk ik, en me breed oriënteren. Ik probeerde bijvoorbeeld ook zo goed mogelijk te worden in filmen. Maar je moet dus ook geluk hebben.”

Bedoel je dan geluk met de juiste contacten?
Dat ook, maar met televisieprogramma’s werkt het zo dat er maar net een programma moet zijn waar ze een type zoals jij voor zoeken. Dat was bij het televisieprogramma Galileo mijn geluk, dat was mij op het lijf geschreven. Als Galileo niet op mijn pad was gekomen, was het anders gelopen.”

Naast je werk bij televisie heb je ook nog je eigen bedrijf in film en montage?
“Ja, ik vind het belangrijk om behalve voor ook achter de camera te werken. Zo maak ik veel bedrijfsfilms. Door mijn drukke agenda film ik zelf steeds minder. Ik werk daarom veel samen met anderen of ik doe alleen de regie.”

We gaan door naar: Old Fashioned, een karakteristieke cocktail die je drinkt uit een traditioneel whiskyglas. Tradities brengen me op jouw bruiloft. Deze zomer ga je trouwen. Is dat iets dat je als klein meisje al graag wilde?
“Eigenlijk wel. Mijn moeder haalde weleens haar trouwjurk uit de kast en dan mocht ik op een krukje staan en die jurk aandoen. Dat wilde ik dan later ook wel in het echt!”

Wat leuk! Ga je voor de trouwdag ook traditioneel de avond van tevoren in je ouderlijk huis slapen?
“Nee, dat wordt heel ingewikkeld, want we trouwen in Italie?! Samen met een groepje familie en beste vrienden gaan we een heel mooi weekend beleven.”

Dat wordt vast heel mooi! Met een lekkere cocktail natuurlijk. Bij Old Fashioned denk ik ook aan vroeger, toen er nog geen facebook en instagram was. Door alle social media staan we nu constant in contact met elkaar. Ga je soms ook ‘unplugged’, dus even je telefoon uit en dan ouderwets een boek lezen?
“Nee, maar dat zou ik wel moeten doen. Tijdens Expeditie Robinson moest ik leven zonder telefoon. De eerste dagen dacht ik steeds: waar is ‘ie? Daarna was het een bevrijding. Mijn plan was om als ik weer thuis was, mijn telefoon ’s avonds weg te leggen, maar dat is me nog nooit gelukt. Ik zou het wel willen, het is heerlijk rustig, maar we leven ook wel in een maatschappij waarin wordt verwacht dat je altijd bereikbaar bent.”

De volgende cocktail is Cosmopolitan. Een cocktail met wodka die populair werd dankzij de televisieserie Seks and the City. Jij bent opgegroeid in Den Haag. Ben je ook echt een stadsmeisje?
“Dat denk ik wel. In de stad is alles lekker dichtbij. Ik kan me niet voorstellen om ergens te wonen waar het heel rustig is. Nu woon ik met de supermarkt om de hoek en dat is ideaal.”

Behoorlijk wat televisiepresentatrices richten zich ook op andere dingen, zoals acteren en een aantal heeft bijvoorbeeld ook een eigen tijdschrift. Jij hebt nog je eigen filmbedrijf, maar zou jij er nog meer naast willen doen?
“Ik zou het liefste zelf televisieprogramma’s willen maken. Maar dat is dan wel een grote uitdaging, want ik weet nu al niet hoeveel uur ik in de dag kan passen!”

Ja, je bent zo druk, dan moet je echt keuzes maken.
“En voor nu is dat voorlopig nog lekker presenteren!”

Net voor dit gesprek kwam het nieuws dat je de overstap heb gemaakt van RTL 4 naar SBS 6. Gefeliciteerd!
“Inderdaad, ik ga Marktplaats en Shownieuws presenteren. Ik heb daar veel zin in. Als presentatrice zat ik bij RTL hartstikke goed, maar bij SBS krijg ik meer programma’s en kansen. Als presentatrice is dat het allerbelangrijkste.”

De laatste cocktail is Sex on the Beach, een ideaal drankje voor op het strand. De opnames van Expeditie Robinson waren op de zonnige Filipijnen, maar relaxen zat er niet echt in, of toch wel?
“Ik heb mijn deelname als heel leuk ervaren, maar die proeven en de eilandraad waren super stressvol. Vooraf hoorde ik dat de verveling op het eiland het ergste was, maar die viel onwijs mee. Ik zorgde ervoor dat ik bezig bleef. Er waren wel relaxmomenten, maar het was zeker anders dan thuis ontspannen op de bank. Als ik thuiskom, trek ik eerst een joggingpak aan. Dan zet ik met mijn vriend Netflix aan en eten we wat lekkers.”

Welke eigenschappen kwamen tijdens Expeditie Robinson van pas?
“Ik ben een doorzetter. Misschien gek om dat over jezelf te zeggen, maar ik ben niet iemand die snel opgeeft.”

Waar krijg jij energie van?
“Ook ben ik echt een slaapmonster haha. Ik slaap wel tien uur per nacht, heerlijk! Als ik ’s ochtends vroeg op moet, lig ik op tijd in bed. Als ik slecht slaap heb ik de volgende dag het gevoel alsof ik een kater heb en dat is absoluut niet fijn!”

We laten het dan ook mooi bij deze vier cocktails!