Verrassende Ideeën
Vanzelfsprekend Van der Valk

Altijd in beweging

Vorig jaar nam Esther Hammink met haar man Jan-Willem Holtmaat Theaterhotel Almelo van haar ouders over. We nemen een kijkje in dit veelzijdige hotel en we bewonderen meteen een aantal vernieuwingen.

" De lounge is echt het hart van het hotel met de receptie, brasserie en het theatercafé bij elkaar."

Theaterhotel Almelo is constant in beweging. Nu Esther het stokje van haar ouders Han en Marianne Hammink overgenomen heeft, is dat niet anders. Voor haar ouders was het niet makkelijk om het hotel dat ze hebben opgebouwd los te laten, weet Esther. “Maar ze komen regelmatig eten en bezoeken graag voorstellingen, want het hotel helemaal loslaten na al die jaren doen ze natuurlijk niet. Ik heb onwijs veel van mijn ouders geleerd. Ze hebben iets geweldigs opgebouwd waar ik veel bewondering voor heb. Wij zijn weer een nieuwe generatie en gaan verder op onze manier, bouwend op wat mijn ouders hebben neergezet.”

De plannen voor de recente veranderingen in het hotel waren er al langer en het afgelopen jaar zijn die gerealiseerd. “De grootste vernieuwing is de lounge”, vertelt Esther. “Die was alweer tien jaar oud, dus het was tijd om deze aan te pakken in de stijl van nu, met nieuwe meubels, kleuren, verlichting, behang en een ander aanzicht van de balie. Met kleurtinten oker, donkergroen en zwart heeft de lounge nu een sfeervol en modern interieur. De lounge is echt het hart van het hotel met de receptie, brasserie en het theatercafe? bij elkaar. Overdag lunchen er zakenmensen of zitten vriendinnen aan een high tea, ’s avonds drinken hotelgasten er iets en na een theatervoorstelling stroomt het vol met bezoekers.”

Themasuites 
Nog een recente vernieuwing is de realisatie van nieuwe themasuites. In de Dream suite staan dromen centraal en in de Broadway suite waan je je in het theater. Met een spiegel met lampjes zoals in een artiestenkleedkamer, een theaterspot als verlichting en behang met zwart-wit posters van musicals is er flink uitgepakt.“Suites mogen iets zijn wat je thuis niet hebt”, vindt Esther. “Met verrassende details die er net wat extra’s van maken. Dat is juist het leuke aan een verblijf in een suite. De Broadway suite past natuurlijk helemaal bij ons Theaterhotel. We gaan ook nog een Romeo en Julia suite en een Moulin Rouge suite realiseren. Theater is niet de enige reden dat gasten hier komen, maar het is wel heel leuk om dat in de themasuites te laten terugkomen.”
 
Verrassen
De kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen is gestart. Op de agenda staan grote namen als zangeres Miss Montreal en cabaretier Youp van ‘t Hek. “Het theater is een fantastische aanvulling op ons hotel en de restaurants. Horeca en theater gaan eigenlijk over hetzelfde, namelijk anderen een mooi verblijf bezorgen. Theater moet verschillende gasten aanspreken. Dat neem ik mee bij het maken van de programmering. Natuurlijk willen we grote namen boeken, maar ook minder bekende artiesten die kunnen verrassen. Naar zulke pareltjes ben ik altijd op zoek. Dat is mijn persoonlijke missie. Ik vergelijk het met het proeven van nieuwe gerechten. Iets eten waarvan je de smaak nog niet kent, is spannend, maar daardoor kun je wel verrast worden door een nieuwe ontdekking. Dat is ook zo bij een voorstelling. Het kan je juist verder brengen als je iets onbekends bezoekt.” Esther ziet bijna alle shows. Ze verwelkomt zelf de gasten en neemt de kaartjes aan. “Dat persoonlijke contact met de gasten, vind ik erg mooi. Ik ben altijd benieuwd hoe het publiek een voorstelling ervaart. Als de zaal vol zit, er wordt gelachen, je gedeelde emotie voelt, na afloop het applaus klinkt, mensen zijn geraakt en een mooie avond hebben gehad, kun je me niet blijer maken. Maar niet alleen het publiek, ook de artiesten en hun gezelschap moeten zich hier welkom en thuis voelen. Ik wil niet dat Theaterhotel Almelo voor hen het zoveelste gebouw is waar ze spelen. Onder artiesten die hier vaker zijn geweest, is onze bar wel bekend. Na afloop is het daar heel gezellig borrelen en in het weekend is er live muziek in onze lounge. Ook vanwege de fijne en persoonlijke sfeer komen gezelschappen en gasten graag naar ons.”

Mee bewegen
Niet alleen het theater, maar ook de ligging midden in het centrum van Almelo maakt dit een speciaal hotel binnen Van der Valk. “De locatie is ideaal. Het ligt midden in de stad, maar je bent ook zo in de Twentse natuur waar volop fiets- en wandelmogelijkheden zijn. Het unieke van Almelo is dat het stadshart met het water en de groene natuur zo dicht bij elkaar komen. Dat maakt een verblijf hier erg fijn. ”Nog een fijne plek is volgens Esther het terras bij restaurant De Sociëteit. “Het monumentale pand, dat geïntegreerd is in ons Theaterhotel, stamt uit 1895. De gevel hebben we in de originele staat teruggebracht, wat een geweldig aanzicht geeft. In de zomer is het terras daar een betoverend plekje, alsof je in het buitenland bent. ”Het hotel heeft daarbij nog drie restaurants: Johnny’s bar/ brasserie, tapasrestaurant Solera en op vijf minuten loopafstand Dock 19 met een terrasboot op het water. “Zo kunnen we verschillende ervaringen bieden. Die veelzijdigheid is kenmerkend voor ons en onze kracht. Van zakencongres, een weekendje weg, oma’s verjaardag of een avondje uit, het kan allemaal bij ons. We heten dan wel ‘Theaterhotel’, maar we hadden net zo goed ‘Congreshotel’ of ‘Restauranthotel’ kunnen heten. Er is zo veel meer mogelijk. We bewegen met het moment én met de wensen van de gast mee.” Dat doet Esther niet allemaal alleen, benadrukt ze. Samen met haar man Jan-Willem vormt ze een goed team. “Jan-Willem is een echte horecaman, ik regel veel achter de schermen en het theater. We vullen elkaar goed aan en we hebben een fantastisch team waarop we kunnen rekenen. Ook mijn zus Annelies en haar man Kay werken hier. Annelies verzorgt back- en frontoffice en Kay regelt onder andere facilitaire zaken. Hij heeft bovendien veel voor de renovaties gedaan en samen met Valk Design de nieuwe inrichting bedacht. ”Nieuwe plannen voor het hotel heeft Esther nog volop. Zo wil ze de komende jaren nog de theaterfoyer aanpakken, de wellness uitbreiden en kamers vernieuwen. Stilzitten is geen optie voor deze ondernemende Valk!