VAN DER VALK EN KIDSRIGHTS

Omdat Van der Valk ook iets wil betekenen voor kinderen die de wereld in beweging brengen, steunen wij als familiebedrijf KidsRights. KidsRights komt op voor de positie van kwetsbare kinderen waar ook ter wereld.

Dit doen wij onder andere met het Van der Valk Wereldeters kindermenu. Als je bij ons een kindermenu kiest, zorgen wij ervoor dat kinderen die het minder goed hebben óók lekker te eten krijgen. Dat is wel zo eerlijk!

Stichting KidsRights
KidsRights maakt zich sterk voor de rechten van kinderen wereldwijd. Samen met kinderen werkt KidsRights aan een wereld waarin kinderrechten zijn gegarandeerd. De kinderen worden in dit proces als changemakers gezien. KidsRights ontdekt jonge changemakers over de hele wereld: kinderen die zelf in actie komen om hun positie te verbeteren. Samen met kinderen als changemakers inspireert KidsRights een wereldwijde beweging voor kinderrechten.

Ieder jaar reikt KidsRights de Internationale Kindervredesprijs uit aan een kind dat zich op moedige en bijzondere wijze inzet voor kinderrechten. Twee van deze inspirerende changemakers zijn Baruani en Chaeli. Ab en Bart de Bruijn, vierde en vijfde generatie Van der Valk, zochten hen op in Zuid-Afrika.

Interview Baruani en Chaeli

Wat heeft het winnen van de ‘International Children’s Peace Price’ in 2009 voor jou betekend?
Baruani: “Het was een grote eer en kans om afkomstig uit de armoede en het vluchtelingenkamp zo’n belangrijke prijs te winnen. Het gaf mij een podium om de slechte leefomstandigheden in de kampen aan het licht te brengen. Daarnaast heeft KidsRights met het projectfonds dat verbonden is aan de Kindervredesprijs, geïnvesteerd in projecten in het vluchtelingenkamp. ~o zijn er bijvoorbeeld computers gekomen, zodat de vluchtelingen informatie kunnen lezen, delen en opzoeken via internet. Velen hebben geen computer skills, zij weten niet wat internet en Google zijn. Zij hebben wel van Obama, gehoord maar bijvoorbeeld nog nooit een foto van hem gezien.”

Wat is je het meest bijgebleven van de dag waarop je de prijs gewonnen hebt?
Baruani: “Het was erg indrukwekkend, allereerst om naar Nederland te gaan en op de dag zelf alle aandacht; de tv- en radio-interviews. Iedereen was geïnteresseerd, ik heb de toenmalig minister-president Balkenende ontmoet. De prijs werd uitgereikt door Professor Wangari Muta Maathai (winnares van de Nobelprijs voor de vrede). Zij omhelsde mij en vertelde me dat ik goed werk deed. Ze luisterde naar mijn ideeën. Voor een jongen die het grootste gedeelte van zijn leven heeft doorgebracht in vluchtelingenkampen is dit erg bijzonder.” Chaeli: “Ik heb de prijs gewonnen in 2011 toen ik zeventien jaar oud was. Het was erg overweldigend en emotioneel. Het was heel speciaal dat ik dit bijzondere moment mocht beleven met KidsRights, in het bijzijn van mijn moeder, zus en vrienden die samen met mij ‘The Chaeli Campaign’ begonnen zijn.”

Waarom heb je de prijs gewonnen?
Chaeli: “Ik heb de prijs gewonnen voor mijn inzet en strijd voor gelijke rechten van mensen met een handicap in Zuid-Afrika. Mijn doel is dat mensen met een handicap gelijk worden behandeld als mensen zonder beperking.”

KidsRights ondersteunt het Ambassadors Project binnen de Chaeli Campaign; wat betekent dit voor jou?
Chaeli: “De steun van KidsRights laat zien dat zij in onze visie geloven en dat is geweldig. Ik geloof dat het Ambassadors Project één van de beste dingen is die we voor jonge mensen kunnen doen, om ze te laten inzien dat ze een verschil kunnen maken en anderen met hun acties en ideeën kunnen inspireren. Wij zijn met de steun van KidsRights in staat om het programma uit te breiden en een grotere doelgroep te bereiken.”

Wat doe jij om jouw doelen te bereiken?
Chaeli: “Gewoon blijven zwemmen’ is een quote uit de film Finding Nemo. Het is belangrijk om te weten wat je wilt en daar hard voor te werken. Het is juist op de minder leuke momenten dat je moet doorzetten. Ik vind het belangrijk om me te omringen met mensen die me steunen in wat ik wil bereiken, deze mensen moeten me ook uitdagen en stimuleren in mijn ideeën en gedachten. Tijdens deze reis kom je hobbels tegen en daar leer je van. Uiteindelijk behaal je jouw doelen en kom je op een betere plek terecht, juist door mensen toe te laten en de reis samen voort te zetten.”

Wie is jouw inspiratiebron en waarom?
Baruani: “Een inspiratiebron van mij die iedereen kent is Ellen Degeneres; de Amerikaanse talkshow host. Dagelijks verbindt zij met haar show wereldwijd miljoenen mensen. Mijn uiteindelijke doel is om ook te gaan werken in de journalistiek; ik wil mensen dicht bij de mensen staan, toegankelijk zijn en mensen dingen leren en met elkaar verbinden en inspireren. Wanneer mensen meer over elkaar weten, begrijpen zij elkaar ook beter.”

Wat is jouw boodschap aan anderen?
Baruani: “Ik geloof dat liefde kansen en samenwerking creëert, dus het is mijn boodschap aan de mensen om van elkaar te houden. ‘Love creates opportunities’.” Iedereen kan het verschil maken, iedereen is een changemaker. We hebben mensen nodig die tot op het bot gemotiveerd zijn om een groot verschil te willen maken; om de wereld in beweging te brengen en de verschillen tussen mensen kleiner te maken en hen dichter bij elkaar te brengen. ‘Don’t accept the status quo, challenge it’.”