HERMAN VAN VEEN

’Ik heb een groot talent voor genieten’

Herman van Veen is zanger, muzikant, schrijver, theatermaker, schilder, ondernemer en als geestelijk vader van Alfred Jodocus Kwak niet in de laatste plaats ook een groot kindervriend. Goos (1 jaar), Joep en Maup (5 jaar), Pim (6 jaar) en Sem en Max (8 jaar), 5e generatie Van der Valk kunnen erover meepraten. Exclusief voor Valk Magazine mochten ze de nu bijna 75-jarige Herman het hemd van het lijf vragen over het drukke artiestenbestaan en zijn privéleven.

De jongens worden op een mooie herfstochtend hartelijk door hem ontvangen in het Herman van Veen Arts Center in Soest. Herman exposeert er zijn eigen schilderijen en die van andere kunstenaars. Hij organiseert er optredens van en met collega-muzikanten. En hij geniet er van de omrin-gende natuur van Landgoed De Paltz. Dat wil zeggen: als hij in binnen- of buitenland tenminste niet op tournee is met een nieuwe voorstelling.

Vanaf januari is het weer zover. Dan staat hij met zijn nieuwste voorstelling Herman van Veen 75 in de Nederlandse en Belgische theaters, waaronder ook in Van der Valk Theaterhotels Almelo en TheaterHotel De Oranjerie in Roermond.

De kinderen luisteren vol bewondering naar de verhalen van Herman wanneer hij hen rondleidt op zijn domein. Samen bewonderen ze het huisje van Alfred Jodocus Kwak, de krokodillen midden in het bos en het Kabouterpad. Als ze na afloop van de wandeling met z'n allen wat drinken, trapt Sem het interview af. Hij is benieuwd hoe Herman de dag begint. Wij moeten doordeweeks vroeg opstaan om naar school te gaan.

Hoe laat komt u normaal gesproken uit bed?
“Ik sta elke ochtend steevast om 8.00 uur op, vanwege een lichte aandrang.”

Bent u een ochtend- of een avondmens?
“Ik hou veel meer van de ochtend, dus ja, ik ben wel een ochtendmens.”

Wat slaat u nooit over bij het opstaan?
“Allereerst sta ik te lang onder de douche, proper me op en maak het ontbijt. Terwijl de koffie loopt, haal ik de kranten uit de brievenbus.”

In 2020 bent u 75 jaar. Uw nieuwe theaterprogramma gaat ook over het bereiken van die leeftijd. Heeft u bij het opstaan last van ouderdomskwaaltjes?
“Nee, gelukkig nog niet! Ik ben op de ochtend na een voor-stelling wel wat stijver dan wanneer ik niet heb gespeeld.”

We zagen op Facebook dat u vaak berichten plaatst over wat u in de kranten leest. Wat vindt u zelf de interessantste onderwerpen?
“Best veel: het klimaat, natuur, sport, kunst en daarnaast wat er in de politiek speelt.”

U schrijft veel op Facebook en heeft ook veel volgers, wel vijftigduizend! Wat vindt u er leuk aan?
“Ik heb twee Facebookaccounts, een als de stiefvader van Alfred Jodocus Kwak met plusminus honderdduizend volgers en een hoogstpersoonlijke pagina met vijftig-duizend volgers. Facebook geeft ons de gelegenheid één-op-één te communiceren."

Uw posts zijn soms net gedichten.
“Met die teksten ben ik zo twee uur bezig en ik plaats ze onregelmatig. Vooral als me iets van het hart moet. Ik gebruik ze later ook wel opnieuw als begin van een liedje, gedicht, verhaal of schilderij.”

U staat aan het hoofd van een bedrijf en beheert een landgoed. Hoe ziet een doorsnee dag er voor u uit?
“Dat houdt nooit op. Je kunt het wel vergelijken met het hotelwezen van jullie familie. Het is als een station, er vertrekt altijd wel een trein of er komt er een aan. Het verzorgen van de natuur en het onderhoud van de gebouwen, de begeleiding van de medewerkers – het stopt nooit. Ik ervaar het als een voorrecht.”

In de hotels en restaurants van onze familie is het ook nooit rustig, maar dat maakt het juist zo leuk! We zijn wel benieuwd: wat voor baas bent u?
“Een vriendelijke, begripvolle en soms ongeduldige patroon.”

U moet als kunstenaar en ondernemer heel veel tegelijk doen en kunnen. Kunt u klussen aan anderen overlaten?
“Er zit niets anders op. Wij hebben een prachtige groep medewerkers, aanzienlijk jonger dan ik. Stuk voor stuk mensen die meer van hun vak weten dan ik. Dus het zou suf zijn als ik niet naar hen zou luisteren. Ze hebben allemaal wel heel verschillende manieren van tegen de dingen Het moeilijkste vind ik om dan iedereen toch als één kracht met elkaar te verbinden."

Hoe vaak kunt u op een gewone dag van de mooie natuur op De Paltz genieten?
“Ik krijg gelukkig de kans niet om er niet van te genieten. Op het landgoed moet je stapvoets rijden, dus je kunt hier niet anders dan genieten!” 

Hoe ziet uw middag eruit als u die avond nog moet optreden?
“Dat is door het reizen per land verschillend. Ik wil graag om 14.00 uur in het theater zijn om de kleedkamer nog gezelliger te maken, de zaal te verkennen, de dagelijkse veranderingen door te geven aan de techniek, even te slapen, tijd voor de fysio, eten en dan is om 18.30 uur de soundcheck.”

Met hoeveel mensen gaat u naar uw optredens toe?
“Internationaal zijn we op weg met plusminus twintig mensen, in Nederland en Vlaanderen met een kleiner team.”

U neemt in een stad vaak de tijd om alles te bekijken, onder andere door er te gaan wandelen. Wat zijn uw favoriete steden?
“Dat zijn vooral de steden waar we langer dan een week spelen, zoals Antwerpen, Amsterdam, Berlijn, Parijs, Wenen en New York. In die steden heb ik veel tijd. Sta ik ergens drie of vier dagen, dan kom ik niet verder dan een boekwinkel, een museum of een kerk.”

 Hoe bereidt u zich voor op een optreden? Voelt u nog spanningen voor een optreden?
“Blijkbaar wel. Je bent een marionettenspeler en marionet tegelijk.”

U speelt al ruim vijftig jaar in het theater. Hoe vindt u het om al die mensen in de zaal te zien zitten?
;Op zo’n toneel zie je eigenlijk niet veel anders dan de bordjes met Nooduitgang, ik ben dus een en al oor. De enige controle die je hebt, is over de stilte, die moet je zoeken. Dat is telkens weer het begin en het einde.”

U speelt al ruim vijftig jaar in het theater. Hoe vindt u het om al die mensen in de zaal te zien zitten?
“Op zo’n toneel zie je eigenlijk niet veel anders dan de bordjes met Nooduitgang, ik ben dus een en al oor. De enige controle die je hebt, is over de stilte, die moet je zoeken. Dat is telkens weer het begin en het einde.” 

U bent voor uw werk veel onderweg. Wat vindt u daaraan het moeilijkst?
“Het missen van dierbaren.”

Wat doet u als u gewoon een avondje thuis kunt zijn?
“Ik mag graag lezen, maar ik kan ook als een kat op de bank liggen en niet stoppen naar Netflix te kijken of naar voetbal, tennis en wielrennen. Ook zap ik graag langs nieuwsprogramma’s.”

Wat doet u voordat u naar bed gaat en hoe laat gaat u slapen?
"Als ik thuis ben, ga ik graag vroeg naar bed. Op tournees is het altijd pas rond 3.00 uur ’s nachts.”

Slaapt u goed als u de volgende dag veel te doen heeft?
“Dat hangt af van de onderwerpen. Over het geheel genomen slaap ik vrolijk. Er zijn ook nachten dat ik net als ieder ander maar wat lig te piekeren.”

U heeft vaker gezegd dat u goed let op uw gezondheid. Hoe doet u dat?
“Ik probeer zoveel mogelijk veelzijdig te eten en te drinken. Niet te veel, ik ben wat dat betreft matig in alles. Laat ik dat gaan, dan heb ik de volgende dag spijt omdat ik er dan last van heb.”

U heeft al zo veel bereikt in uw leven. Hoe vindt u het om volgend jaar 75 te worden?
“Ik beschouw deze tijd als de rijkste van mijn leven. Ik heb een grote toekomst achter mij en geen idee wat er nog in het vat zit. Ik tel mijn zegeningen. Ik ben een man van kalme passie met een groot talent voor genieten.