De Gouden Eeuw leeft in Hoorn

De Gouden Eeuw: een periode van ongekende welvaart, rijkdom en groei. De tijd van machtige VOC-schepen, van de wereld ontdekken én die wereld mee naar huis nemen. Hoorn, prachtige stad aan het Markermeer, was in die tijd een knooppunt in de wereldhandel. Nog steeds is in Hoorn de Gouden Eeuw voelbaar en tastbaar. Overal, elke dag. Nu en de komende jaren staat de Gouden Eeuw dan ook centraal in Hoorn en omstreken. Hoogste tijd voor een bezoek aan Hotel Hoorn en een duik in die bijzondere periode.

Kom je aan bij Hotel Hoorn, dan zie je een modern gebouw. Het ademt alles behalve de sfeer van de Gouden Eeuw, zou je zeggen. Maar stap je binnen, dan vallen de verwijzingen naar de rijke geschiedenis van de stad direct op. Accenten van koper. Alle comfort van nu, gemengd met de stijl van toen. Donkere kleuren, rijke materialen. De Hoofdtoren van Hoorn prijkt op een enorme foto bij de receptie en komt in elke kamer ook weer terug. Op schilderijen zien we de Scheepsjongens van Bontekoe en VOC-schepen die fier de golven trotseren.

De vergaderzalen en de suites in het hotel dragen met trots namen van beroemde (of beruchte), markante personen uit de VOC-tijd; Jan Pieterszoon Coen, Michiel de Ruyter, Jan Huygen worden herinnerd in dit hotel. Zo legt Hotel Hoorn een link met het verleden van de stad en met een periode die een ongekende invloed had op Hoorn, op Nederland, op de hele wereld.

Een eeuw van goud
De Gouden Eeuw valt grotendeels samen met de zeventiende eeuw. In 1602 werd de Vereenigde Oostindische Compagnie opgericht: een Nederlandse handelsonderneming met een monopolie op de handel met Azië. De VOC groeide uit tot ’s werelds grootste handelsonderneming. De Nederlanders, kundige zeevaarders en kaartenmakers, domineerden de wereldzeeën en maakten enorme winsten op de handel in specerijen. Ook de Nederlandse West- Indische Compagnie behaalde grote successen.

Centrum van de wereld
Hoorn was één van de zes steden in Nederland waar de VOC een directiekantoor had. Vanuit de haven van Hoorn kozen de schepen het ruime sop. Hoorn ontdekte de wereld. De bemanning van de VOC-schepen kwam overal op de wereld terecht én bracht die wereld mee naar huis. Mensen aten van Chinees porselein, in huis lagen Perzische tapijten. Ze proefden kruidig eten en dronken koffie en thee, uit een wereld die ze nog niet  kenden. Door de succesvolle handel en daaruit voortkomende rijkdom, ontstond er in Hoorn en omstreken een ongelooflijk rijke bovenlaag. Er werden prachtige huizen gebouwd, rijk versierde stadhuizen en pakhuizen. Mensen lieten zich portretteren op schilderijen en gaven opdracht tot het maken van mooie zilveren voorwerpen. De lokale economie draaide op volle toeren. De noordelijke Nederlanden, ook bekend als de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, was met 1,5 miljoen inwoners het machtigste land van Europa en van de wereld... Tot er een einde kwam aan die welvarende Gouden Eeuw. Zo snel als ‘Holland boven Amsterdam’ rijk werd, zo snel was het ook weer afgelopen. Na de Gouden Eeuw was er lange tijd geen geld om iets nieuws te bouwen. En dát pakte positief uit voor ons: juist dankzij die mindere periode is er in Hoorn en haar omgeving veel moois bewaard gebleven.