Hotel Melle-Osnabrück 
NIEUW: ROOTS

Afgelopen zomer is het nieuwe restaurant met bar van Hotel Melle-Osnabrück geopend. Niet alleen over de naam van het culinaire concept is goed nagedacht: in Roots is alles tot in de puntjes verzorgd.

‘In nog geen twee maanden tIjd zIjn het restaurant en de bar helemaal verbouwd. We zijn onwijs blij met het resultaat!’

Alex Luiten, vierde generatie Van der Valk, en zijn vrouw Roxanne leiden nu drie jaar Hotel Melle-Osnabrück in Duitsland, dat op iets meer dan een uur rijden vanaf de grens bij Enschede ligt. Vanaf het moment dat het directie paar hier aan de slag ging, zijn er behoorlijk wat vernieuwingen geweest. Roxanne laat als eerste de nieuwste aanwinst zien: Roots.

“In nog geen twee maanden tijd zijn het restaurant en de bar helemaal verbouwd. We zijn onwijs blij met het resultaat!”, vertelt Roxanne. “Ons hotel en restaurant worden druk bezocht, waardoor we graag wilden uitbreiden. Met name door de vele grote vergadergroepen die hier doordeweeks zijn, was meer capaciteit in het restaurant en bij het buffet zeer gewenst. Voorheen was het restaurant een grote, toch wel wat ongezellige zaal. Nu is het opgedeeld in sfeervolle hoekjes en zijn er meer zitplaatsen gecreëerd. Ook het buffet is uitgebreid, waardoor we nog beter het grote aantal gasten voor ontbijt en lunch kunnen bedienen. Bovendien is bij het restaurant een nieuwe multifunctionele clubroom gerealiseerd waar kleine groepen apart kunnen eten en die te gebruiken is als extra zaal. Sowieso hebben we bij deze verbouwing heel goed gekeken hoe we de ruimte beter en creatiever konden benutten.”

Metersgrote familiefoto
In het nieuwe buffet is ook ruimte voor de koks voor Live Cooking, nog iets dat hoog op het wensenlijstje stond bij het directiepaar. Roxanne: “Hiermee hebben we echt de kwaliteit verhoogd. Onze koks bereiden daar alles vers onder het oog van de gast, lekker en leuk entertainment. Ook de gigantische pizzaoven is een groot succes.”

Sowieso kijkt u in het nieuwe restaurant uw ogen uit. Bij binnenkomst trekt een grote open haard direct de aandacht. Maar de grootste eyecatcher is de metersgrote familiefoto van ongeveer dertig jaar geleden van leden van de familie Van der Valk. “Dat ons hotel onderdeel is van een familiebedrijf, wilden we graag terug laten komen in het interieur”, licht Roxanne toe. “In Duitsland zijn inmiddels ook al meer dan tien Van der Valk Hotels, maar is dat nog veel minder bekend dan in Nederland. De historie, die verbinding met de familie, laten we zien met deze mega grote foto van zeven meter breed. Daarbij merkten we al snel dat dit een goed aanknopingspunt is voor een praatje. Elke dag blijven gasten staan om ernaar te kijken. Ze vinden het dan interessant om de geschiedenis van de familie Van der Valk te horen.”

Verwijzing
Roots (wortels) is niet voor niets gekozen als nieuwe naam voor het restaurant. Ook die is groot op een muur bij de entree afgebeeld met daaronder een uitleg. Het woord slaat op verschillende aspecten, legt Roxanne uit. “Allereerst is het natuurlijk een verwijzing naar de ‘wortels’ van het familiebedrijf, maar we willen het nog verder doortrekken op de menukaart. Denk aan klassieke Van der Valk gerechten die ook in andere Van der Valk Hotels op de kaart staan. Gasten kunnen ook bij ons hun vertrouwde schnitzel of dame blanche bestellen. Bij bijna ieder gerecht willen we iets doen met wortelgroente, zoals pastinaak of gember. Tot slot, omdat we een Nederlands familiebedrijf zijn in Duitsland, laten we Nederlandse producten terug-komen, bijvoorbeeld overheerlijke rijpe kazen.”

Centraal punt in het restaurant is de nieuwe hotelbar. Roxanne: “Dit is echt het hart van Roots. Hier worden ook de drankjes voor het restaurant uitgeschonken en als ’s avonds de keuken voor het diner gesloten is, kunnen aan de bar nog snacks worden besteld. De hele dag door zitten gasten hier om te relaxen of voor een meeting. Je kunt aan de bar zelf zitten of op een van de fijne plekken eromheen, waar ook gedacht is aan voldoende stroompunten voor laptops.”

Blijven verrassen
Mocht het in de bar te druk zijn, dan kan in de lobby een van de twee nieuwe spreekkamers worden gereserveerd. “Gasten kunnen die eenvoudig boeken voor een uur of een dagdeel. Die kamers zijn, evenals al onze grotere zalen, uitgerust met de nieuwste audiotechnieken. In alle zalen hebben we het interieur opgefrist door andere meubels en behang. Ook zijn alle voorzieningen geüpgraded, zo is er nu overal veel sneller internet. De afgelopen jaren hebben wij hier de faciliteiten en service, met name voor de zakelijke gast, flink uitgebreid. Maar ook voor een weekendje weg is dit de ideale plek: niet ver van Nederland en dicht bij gezellige steden en natuur.”

Wanneer u in Hotel Melle-Osnabrück verblijft, kunt u kiezen uit een van de vele comfortabele hotelkamers of luxe suites. “Onze nieuwste Loft Suite is door de industriële inrichting met opvallende details, zoals een wielrenfiets aan de muur, geweldig mooi geworden”, vindt Roxanne. “Om meer kamers te realiseren hebben we ook een aantal suites opgesplitst tot nieuwe eenpersoonskamers. En die zijn dan nog steeds ruim en comfortabel.”

Het directiepaar vindt het ontzettend mooi dat alle vernieuwingen die ze hebben doorgevoerd zo goed uitpakken. “We willen onze gasten blijven verrassen, ze laten zien en ervaren dat we hier met de tijd meegaan. We hebben de juiste punten aangepakt door in te spelen op de wensen van gasten. Dat is iets waar we best trots op zijn en wat we altijd zullen blijven doen!”

Nieuw directiepaar
Vanaf januari zal het directiepaar dit echter voortzetten in een ander hotel. Alexander en Roxanne keren terug naar Nederland om de directie te voeren over Hotel Den Haag-Wassenaar. Alexander: “We hebben hier veel geleerd en kijken terug op een heel mooie tijd. Nu dragen we het hotel met een gerust hart over aan onze neef Thijs van der Eik en zijn vriendin Michelle Engels. Alle ervaringen nemen we mee naar ons nieuwe avontuur in Wassenaar.” De overdracht is tevens een historische gebeurtenis, want de 24-jarige Thijs is het eerste familielid van de vijfde generatie Van der Valk dat de leiding over een hotel krijgt. Thijs vertelt: “Na het afronden van de Hogere Hotelschool kwam deze geweldige kans voorbij, die we natuurlijk niet konden laten liggen. Ik ben de familie zeer dankbaar voor het vertrouwen in ons.”

Dat het nieuwe restaurant de naam Roots kreeg is erg toepasselijk voor Thijs, want hij groeide op in dit hotel waar zijn ouders Han en Ine van der Eijk destijds de directie voerden. “Tot mijn twaalfde heb ik in Melle gewoond, dus het is voor mij letterlijk back to the roots. Ik heb hier nog vrienden wonen en mijn Duits is misschien wel net zo goed als mijn Nederlands. Bovendien vind ik het bijzonder dat onze zoon Jack in dezelfde mooie omgeving kan opgroeien als ik. Zakelijk gezien is het natuurlijk een enorme uitdaging. Heel spannend, maar we hebben er vooral veel zin in. Hotel Melle-Osnabrück heb ik altijd een prachtige zaak gevonden. Onze voorgangers hebben het door de jaren heen steeds verbeterd en we hopen datzelfde te doen. We gaan ervoor!”