Knives for live

Giselheid Herder-Scholz is de vierde generatie algemeen directeur en achterkleindochter van Robert Herder, die in 1872 aan de wieg stond van de Stahlwaren-Fabrik von Robert Herder (Staalproductenfabriek Robert Herder, red.). Ze vertelt enthousiast over haar familiebedrijf dat rijk is aan tradities en dat evenals onze Van der Valk Hotels vele generaties overstijgt. Vanaf het prille begin in een klein houten huisje waar montagewerkzaamheden werden uitgevoerd, is het huidige Robert Herder GmbH & Co. KG door de jaren heen gestaag uitgegroeid tot een totaal productiebedrijf van kwaliteitsmessen, ook wel bekend als de Molenmessen.

De windmolen

Toen haar grootvader Paul aan het begin van de twintigste eeuw toetrad tot het bedrijf werd hij door zijn vader Robert Herder naar Nederland en België gestuurd om klanten te werven. Ook moest hij op zijn reis inspiratie opdoen voor een bedrijfslogo. Onderweg zag hij in de kustgebieden overal de windmolens die voor het droogpompen van de landerijen werden ingezet. Paul Herder, die altijd al een zwak voor windmolens had gehad, zag hier een toepassing van water die goed aansloot bij Solingen. Want door de ligging in de buurt van de Rijn met zijn vele zijarmen won de messenstad Solingen haar energie uit waterkracht, voordat de stad op elektriciteit werd aangesloten. Zo was het idee voor het logo met de windmolen geboren en kwamen in 1905 de eerste producten met het geregistreerde logo uit de fabriek.

Grote vakbekwaamheid

Toen en nu nog steeds worden de Molenmessen volgens het speciale principe van de Solinger Dünnschliffmethode geslepen en met de hand gepolijst: een zeer ambachtelijke manier van slijpen, die de messen hun excellente scherpte geeft en die zeer veel gevoel voor detail, behendigheid en een scherpe blik vereisen. “Goede messen worden met de hand gemaakt”, is het motto van de onderneming en Giselheid zegt het vol overtuiging en met trots in haar stem: “Handwerk heeft bij Molenmessen altijd vooropgestaan en zal dat ook blijven doen.”

Unieke historie

Al even bijzonder is het materiaal waarvan 70 procent van de messen geproduceerd wordt: het is geen glimmend roestvrij staal, maar niet-roestvrij carbonstaal dat de messen hun unieke scherpte verleent. Dat het scherpe lemmet zelfs na decennia niet achteruitgaat, bevestigen de klanten als ze met pijn in het hart afstand doen van hun soms wel 50 jaar oude messen en een persoonlijke brief meesturen. De messen hebben dan nog steeds geen nieuw lemmet nodig: alleen het houten heft is versleten. Giselheid geeft zulke messen een ereplaats, want ze weerspiegelen vaak een hele levensgeschiedenis, zoals die van het oudste mes dat maar liefst 66 jaar dienstdeed. Maar dat niet alleen: elke vorm, elke ronding, elke naam van een mes is vanuit een heel specifieke reden ontstaan en heeft een eigen, unieke historie.

Veel variatie

Tegenwoordig omvat het assortiment ruim zeshonderd verschillende messen voor gebruik in de keuken, aan tafel en in de tuin, zowel in de privésfeer als professioneel in de gastronomie. Het grootste deel is bestemd voor de keuken. Giselheids favorieten zijn de Buckels, een klassiek tafelmes, en de Lignum, een allrounder voor groente, vlees en vis. Voor alle visliefhebbers heeft Giselheid nog twee speciale aanbevelingen: de Katana-Moulin en de Hahnefeder, beide uit de serie Unikate aus Tradition (unieke traditionele producten, red.). Ze zijn bijzonder geschikt voor het trancheren en fileren van vis, vooral zalm. Volgens haar zijn de messen zeer solide, betrouwbaar van vorm en toch tamelijk flexibel. “Het is belangrijk dat de messen een zekere flexibiliteit behouden, zodat je tijdens het fileren nog kunt voelen waar je precies zit”, legt ze uit.