Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt

Ontdek Saksen-Anhalt

In het midden van Duitsland ligt de prachtige deelstaat Saksen-Anhalt, met als hoofdstad Maagdenburg. Het gebied strekt zich uit van de Noord-Duitse laagvlakte tot de voet van het Duitse middelgebergte, met een grote variatie aan landschappen tot gevolg. In het noorden vind je weelderige bossen, uitgestrekte heidevelden en moerasvlakten. Het midden van de deelstaat heeft een rijke geschiedenis aan cultuur. Saksen-Anhalt is bij uitstek een bestemming voor de actieve, natuur liefhebbende vakantieganger.

Cultuur

Wanneer je in Saksen-Anhalt bent en van zowel wandelen als cultuur houdt, loop dan de “Romaanse route”. Deze loopt dwars door de deelstaat en verbindt 80 romaanse kathedralen, kerken, paltsen, kloosters en burchten met elkaar. In één route loop je door de romaanse (bouw)kunst heen. Absolute hoogtepunten zijn de kerkschatten van Halberstadt en Quedlinburg (genoteerd op de UNESCO werelderfgoed-lijst). Zij geven je een unieke kijk op de afgelopen 2000 jaar.

Voor de archeologieliefhebbers onder ons is er de “Himmelswege”. Deze imponeert met het “Landesmuseum für Vorgeschichte” (museum voor prehistorie) in Halle en de originele Hemelschijf van Nebra, ’s werelds oudste zonneobservatorium in Goseck.

Wandelen

In het natuurpark Harz is wandelen een onvergetelijke ervaring. Eén van de populairste wandelroutes is de Harzer-Hexen-Stieg die dwars door het natuurpark loopt. De Harzer Wandernadel, een project dat is opgezet in 2006, stelt je in staat om de Harz in al zijn facetten te ontdekken. De Hexentanzplatz in Thale, de Brocken (hoogste berg in de Harz met 1.142m) of het door UNESCO beschermde werelderfgoed Rammelsberg bij Goslar. Met de wandelpas en het kaartmateriaal kun je zelf de lengte van de route samenstellen. Als je genoeg plaatsen bezoekt en stempels verzamelt, ontvang je een wandelspeldje.

Wie van parken houdt kan zijn hart ophalen bij de 43 “Gartenträume”. Onder andere het tuinenrijk Dessau-Wörlitz en het Europa-Rosarium Sangerhausen maken hier deel van uit. Een combinatie van de routes is ook mogelijk.

Wijnregio

Het zuiden van de deelstraat is een populaire bestemming voor wijnliefhebbers. Hier ligt de wijnregio Saale-Unstrut, Duitslands meest noordelijke gelegen wijnbouwgebied. De voornaamst gebruikte druivenrassen zijn Weiβer Burgunder, Riesling en Spätburgunder, die mede door het evenwichtige klimaat en de ervaren handen van de wijnboeren, karakteristieke wijnen van hoogstaande kwaliteit opleveren.

In Saksen-Anhalt, worden cultuur en natuur in één adem genoemd. Sportief op de Elbe-Radweg, proeven in het wijnbouwgebied Saale-Untstrut, wandelen in het middengebergte de Harz, en cultuursnuiven op de Romaanse route. Kortom, Saksen-Anhalt is absoluut een bezoekje waard!

Ook naar Saksen-Anhalt? Maak het uitje dan compleet door gebruik te maken van het onderstaande aanbod of dit te combineren met een overnachting in een van onze hotels.

Deelnemende hotels

Toon filters

Wandeltochten nabij Saksen-Anhalt