Brandenburg

Brandenburg

Ontdek Brandenburg

Brandenburg is een deelstaat in het oosten van Duitsland met als hoofdstad Potsdam, en wordt ook wel het land van de 3000 meren genoemd. Berlijn is het centrum van de deelstaat. Hoewel de stad wel bij Brandenburg hoort, ligt het er sinds 1920 als enclave middenin. Of je nu wilt genieten van de natuur of van de cultuur, of op zoek bent naar een actieve vakantie, in Brandenburg vind je de veelzijdigheid van de natuur en cultuur rondom Berlijn.

Natuur

Een vakantie in Brandenburg is altijd groen. Ongeveer één derde van de deelstaat is beschermd natuurgebied! Zo zijn er de ooigebieden van het Nationaal Park Unteres Odertal, drie UNESCO biosfeerreservaten en elf natuurreservaten. In Nationaal Park Unteres Odertal vind je zelfs de zwarte ooievaar en de zeldzame waterrietzanger!

Spreewald is een bosrijk veengebied met een oppervlakte van ruim 3000 vierkante kilometer en ligt in het zuidoosten van Brandenburg. Er komen 18.000 dier- en plantensoorten voor. Door de vele vertakkingen van de Spree is er bijna 1000 kilometer aan waterstromen! Het gebied is door UNESCO erkend als biosfeerreservaat.

Cultuur

Beroemde landschapsarchitecten en bouwmeesters als Schinkel, Persius Knobelsdorff en Lenné ontwierpen ooit de kastelen en parken in Brandenburg. Zo zijn er ruim 500 kastelen en herenhuizen, en nodigt het zijn bezoekers uit om kennis te maken met een rijk cultureel erfgoed op schitterende locaties. Het Pruisische verleden is zondermeer zichtbaar in deze veelzijdige deelstaat. Hoogtepunten zijn het UNESCO wereldcultuurerfgoed in Potsdam en slot Rheinsberg. Maar ook het klooster Neuzelle, ook wel het “barokke wonder” genoemd en het Filmpark Babelsberg, zijn een bezoekje waard.

Water

In Brandenburg zijn meer dan 3000 glasheldere meren en 30.000 kilometer lange rivierlandschappen. Dit maakt Brandenburg de deelstaat met de grootste oppervlakte aan binnenwater. Naast dat er veel groen is, is het dus ook een waar blauw paradijs, en behoort tot één van de grootste watersportgebieden van Europa.

Schwielochsee ligt ten zuidoosten van Berlijn. Het is het grootste natuurlijke meer in Brandenburg met een oppervlakte van 13 vierkante kilometer. Het meer is verbonden met de Spree en de leefomgeving van talloze (water)vogels, vissen en planten. Ook zeker een bezoekje waard dus!

Of je nu sportief wilt kanoën over de smalle stroompjes van het Spreewald, in een rustig tempo met de motorkruiser wilt varen door ongerepte en adembenemende landschappen, of van concert naar concert fietsen tijdens de Potsdamer Fahrradkonzerte, in Brandenburg vindt u het allemaal. Het is bij uitstek geschikt voor een afwisselende vakantie!

Van plan om Brandenburg te bezoeken? Maak je uitje dan compleet met het onderstaande aanbod of combineer dit uitje met een overnachting in een van onze hotels.

Deelnemende hotels

Deelnemende hotels

Toon filters

Wandeltochten nabij Brandenburg