Ontdek Tiel

Tiel

Tiel, de stad van Flipje, is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De stad ligt ingeklemd tussen de Waal (zuiden), het Amsterdam-Rijnkanaal (oosten) en de Linge (noorden) en is het centrum van de Betuwe. De mascotte van Tiel is Flipje het fruitbaasje, de stripfiguur van de voormalige lokale jamfabriek "De Betuwe". Van hem staat ook een standbeeld in het centrum. Tiel is ideaal om te varen, fietsen, shoppen, wandelen en evenementen te bezoeken!

Bezienswaardigheden

Generaties groeiden op met de avonturen van Flipje het fruitbaasje van jamfabriek “De Betuwe”. Flipje ontstond als reclamefiguurtje van de fabriek. Ze gaven kleine kinderboekjes uit waar producten in werden gepromoot. In 1935 wilde de directie een figuurtje verzinnen dat bij de fabriek paste en zo werd Flipje geboren. Het reclamebureau “van Alfen” bedacht een mannetje met een dik frambozenlijf en armen en beentjes van rode bessen. Vervolgens werd er druk naar een naam gezocht tot van Alfen uitriep: “desnoods noemen we hem Flip!” Vanaf dat moment was het vruchtenmannetje met de naam Flipje het herkenbare logo van de Tielse jamfabriek. Ook werden er sindsdien filmstroken met de verhalen over Flipje uitgegeven die de boekjes vervingen. In 1955 ging men weer over op boekjes. Tot ver in de jaren ’70 zijn er 46 series in verschillende vormen uitgekomen. Ook kon men Flipje producten sparen door middel van zegeltjes die op de jampotten zaten. Wie geïnteresseerd is in de hele geschiedenis van Flipje en de jamfabriek kan een bezoekje brengen aan het Flipjemuseum. Ook kun je een Flipjeroute lopen door de binnenstad van Tiel. Onderweg kom je langs 15 bankjes waar in de rug van ieder bankje een stripverhaal staat dat iets vertelt over de directe omgeving.

De Sint Maartenskerk in Tiel heeft een bijzonder verhaal. Hij is maar liefst tien keer verbouwd, vergroot en opnieuw gebouwd. De oudste versie van de huidige kerk dateert waarschijnlijk uit de 10e eeuw, de Karolingische tijd. In de Gotische en Romaanse tijd hebben er belangrijke uitbreidingen plaatsgevonden. De kerk was op zijn grootst aan het einde van de 15e eeuw, waarvan de oorspronkelijke contouren van het transept en het koor zijn weergegeven in de bestrating. In de 17e eeuw werd de kerk herhaaldelijk getroffen door stormen en raakte in verval. Na weer opnieuw opgebouwd te worden, raakt de kerk in 1945 nogmaals zwaar beschadigd door beschietingen vanaf de overzijde van de Waal. In 1964 is het herstel eindelijk afgerond.

De Dominicuskerk is gebouwd in 1939-1940 en staat op de plek van de voormalige kerk uit 1861. Ook deze kerk heette Sint-Dominicus, maar werd door een brand verwoest in 1938. De oude Sint-Dominicuskerk diende tot 1860 als schuilkerk. Sinds de hervorming in 1578 hadden de protestanten de overhand en dus gingen de Katholieken naar van buitenaf niet als zodanig herkenbare kerkgebouwen. In de loop der jaren werden de onderlinge verhoudingen tussen de geloofsstromingen beter. Hierdoor en door ruimtegebrek in de schuilkerk werd er in 1860 een nieuwe kerk gebouwd, welke in 1938 binnen enkele uren afbrandde. Net als de Sint Maartenskerk kwam ook deze kerk in 1945 zwaar onder vuur te liggen. In 2010 was de renovatie pas geheel afgerond.

Evenementen

Appelpop is een jaarlijks terugkerend tweedaags popfestival en is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de drukst bezochte evenementen van Tiel. Het festival is gratis en heeft inmiddels een indrukwekkende lijst van grote sterren naar Tiel gehaald. Ooit begon het als een extraatje tijdens het Fruitcorso in 1992, maar tegenwoordig is het een opzichzelfstaand, professioneel festival met nationale bekendheid. Het festival wordt gekenmerkt door de brede programmering. Verspreid over drie podia staan beginnende (regionale) bands, Nederlandse popartiesten en alternatieve muziek.

Ieder jaar wordt in het derde weekend van september het Fruitcorso georganiseerd. Een stoet van praalwagens staat centraal tijdens dit evenement. De praalwagens worden opgebouwd uit fruit door vrijwilligers in Tiel en verschillende dorpen in de Betuwe. Het corso is geplaatst op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Erfgoed in Nederland, een lijst van erkende, waardevol geachte Nederlandse tradities. Naast het daadwerkelijke corso kun je vanaf de tweede zaterdag van september tot na het corso ook corsomozaïeken bewonderen. Deze staan langs de stadsgrachten van Tiel en worden ’s avonds sfeervol verlicht. De zondag en maandag na het fruitcorso kun je de wagens nog bezichtigen op een tentoonstelling.

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit alle dingen die je in Tiel kunt ondernemen en bezichtigen. Eén ding is zeker, je hoeft je niet te vervelen!

Ben je van plan om een bezoekje aan Tiel te brengen? Boek dan een overnachting in een Van der Valk hotel in de buurt!

Deelnemende hotels

Deelnemende hotels

Toon filters

Stedentrips nabij Tiel